V Pompejih se je zrušila še Diomedova hiša

Že v soboto se je zrušil del antičnega obzidja tega nekdaj cvetočega rimskega mesta.

Objavljeno
28. oktober 2011 09.50
Posodobljeno
28. oktober 2011 10.00
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Na arheološkem najdišču Pompeji na jugu Italije v bližini Neaplja se je v četrtek zrušil še del Diomedove hiše. Že v soboto se je zrušil del antičnega obzidja tega nekdaj cvetočega rimskega mesta. Kot je v sredo sporočil evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn, bo EU za restavriranje Pompejev namenila 105 milijonov evrov.

Del Diomedove hiše, ki stoji na ulici Consulare, se je zrušil le nekaj dni zatem, ko se je zrušil del rimskega antičnega obzidja v bližini porta Nola, ki je sicer odprt za javnost.

Zrušitev Diomedove hiše kaže na slabo vzdrževanje in premajhno vlaganje v zaščito tega arheološkega najdišča. To je zadnja zrušitev v nizu, v katerega sodi tudi lanska zrušitev poznane schole armaturarum, stavbe, v kateri so se v antiki urili gladiatorji. Tudi ta pa je pod vprašaj postavila ohranjanje antične rimske dediščine v Italiji ter financiranje arheoloških najdišč, piše STA.

Natančen vzrok za omenjene dogodke sicer ni znan, vendar se domneva, da so močne padavine v zadnjem času razrahljale antične strukture. Strokovnjaki se sicer trudijo ohraniti, kar je ostalo od Diomedove hiše, vendar menijo, da je bila nepopravljiva škoda že storjena.

Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano in je ena največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev. Vendar pa se v Pompejih, ki so vpisani tudi na Unescov seznam kulturne dediščine, v zadnjih letih soočajo z vrsto težav, zato je Italija že leta 2008 v povezavi z njimi sprožila alarm.