Violina vodje orkestra na Titaniku oktobra na dražbi

Titanikov orkester je vse do potopa igral pesem K tebi želim, moj Bog, s katero je želel umiriti panične potnike. Violina vodje orkestra je tragedijo preživela, lastnik žal ne.

Objavljeno
18. september 2013 12.15
V. U., STA
V. U., STA

Violina Wallacea Henryja Hartleyja, vodje orkestra, ki je igral na parniku Titanik vse do potopa, bo od danes na ogled na razstavi v Belfastu, kjer je bil Titanik zgrajen. Violina, ki jo je Hartleyju podarila zaročenka ob zaroki in so jo našli ob glasbenikovem truplu, bo na ogled vse do 13. oktobra, pozneje pa bo dana na dražbo.

Kot je dejal Tim Husbands, direktor muzeja, posvečenega Titaniku, bo razstava ponudila edinstveno priložnost, da si bodo njeni obiskovalci še pred dražbo ogledali enega najbolj znamenitih in vrednih artefaktov, ki so ostali za Titanikom, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Dolgo je veljalo prepričanje, da je violina ob potopu Titanika leta 1912 izginila globoko pod gladino Atlantika, in sicer vse do leta 2006, ko so jo našli na podstrešju neke hiše v Londonu. Po več letih preverjanj so potrdili, da gre za instrument, na katerega je Hartley igral vse do brodoloma Titanika, ki je sicer veljal za nepotopljivega.

Orkester je vse do potopa ladje igral pesem K tebi želim, moj Bog, s katero je želel umiriti panične potnike. Vseh sedem članov orkestra je umrlo skupaj s približno 1500 drugimi potniki v valovih morja na območju Severne Irske.

Hartleyju je violino podarila njegova zaročenka Maria Robinson leta 1910. Violino je krasila srebrna spominska ploščica z napisom: Za Walleca, ob najini zaroki. Od Marie.

Hartleyjevo truplo so iz ledene vode potegnili deset dni po brodolomu ladje. Takrat je imel 34-letnik na sebi navezano usnjeno torbo, v kateri je bila tudi violina.

Robinsonova se po smrti zaročenca ni nikoli poročila, po njeni smrti leta 1939 pa je njena sestra violino podarila lokalnemu ansamblu. Glasbilo je pozneje prevzela učiteljica, od nje pa je violina prešla v roke neimenovanega lastnika.

Na razstavi bo poleg violine na ogled tudi Hartleyjeva torba z inicialkami W.H.H. Na dražbo bodo violino dali 19. oktobra.

O znesku, ki jo zanjo pričakujejo, agencija ne piše.