Vlada pripravila novelo zakona o varstvu kulturne dediščine

Novela je namenjena bolj učinkoviti skrbi za kulturno dediščino v zaostrenih javnofinančnih razmerah.

Objavljeno
27. september 2012 16.08
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Vlada je na seji za obravnavo v DZ po skrajšanem postopku pripravila novelo zakona o varstvu kulturne dediščine. Ta ureja lastništvo arheoloških najdb na ozemlju Slovenije in omogoča resornemu ministrstvu, da v zaostrenih javnofinančnih razmerah bolj učinkovito skrbi za kulturno dediščino, je po seji povedal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, poroča STA.

Novela v prvi vrsti izpolnjuje nalogo, ki jo je ministrstvu dalo ustavno sodišče v zvezi s tem, kdo je lastnik arheoloških najdb na ozemlju Slovenije.

Cilj prve spremembe je jasna in nedvoumna pravna podlaga za tolmačenje, po katerem so arheološke najdbe iz izkopavanj ali najdišč na kopnem in pod vodo z ozemlja Republike Slovenije, ki so bila odkrita po letu 1945 in za katera se v predpisanih postopkih ugotovi, da imajo lastnosti kulturne dediščine, last države.

Če torej nekdo na svojem dvorišču najde zaklad, ki ima lastnosti kulturne dediščine, potem je ta last države, je ponazoril minister.

Novela spreminja tudi obveznosti državnega financiranja predhodnih arheoloških raziskav v možnost državnega financiranja glede na razpoložljiva finančna sredstva.

Poleg tega prinaša boljšo sistemsko rešitev na področju vlaganja javnih sredstev v varovanje in ohranjanje kulturne dediščine tako, da bo možno takojšnjo interventno financiranje dediščine, ki je ogrožena, je še povedal minister.