Z buldožerji nad antično Kireno v Libiji

Libija po Gadafiju: pade režim, pade spomeniško varstvo. Ne pomaga niti vpis na Unescov seznam svetovne dediščine.

Objavljeno
06. september 2013 19.41
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

»V Kireni je uničenih že okoli 200 grobnic ali posameznih grobov, prav tako del viadukta, zgrajenega okoli leta 200 našega štetja,« je za France 24 izjavil Ahmed Husein, profesor arheologije na univerzi v libijski Al Bajdi, ko je opisal uničevanje znamenite Kirene v Libiji.

Antičnega mesta, ki so ga kot eno svojih južnosredozemskih kolonij v 7. stoletju pred našim štetjem ustanovili stari Grki, sedaj pa je med petimi lokacijami na ombočju Libije, ki so vpisane na seznam svetovne dediščine pri Unescu.

»Antične artefakte so pometali kar v bližnjo reko, zanje so bili navadne smeti,« je dodal.

Do takega razpleta so po pisanju The Art Newspaper pripeljale zahteve po zemlji kmetov iz okolice ostankov Kirene, ki si jo lastijo, a si je pod Gadafijem niso upali zahtevati.

V zdajšnjih negotovih političnih razmerah so se tamkajšnje nekropole, ene največjih ohranjenih antičnih, lotili z buldožerji in velik del že zravnali z zemljo. V upanju, da bodo zemljo prodali gradbenim podjetjem.

»V Libiji pridobivajo običaji večjo težo od napisanega prava,« je dodal Husein. »Zemlja tradicionalno pripada družinam z bližnjih kmetij. O tem, da jim dejansko pripada, sicer nimajo uradnih dokumentov, a njihovim zahtevam nihče ne oporeka. Pod Gadafijem si te družine zemlje niso upale zahtevati, bi pa rušenje zaustavile, če bi jim oblast za zemljo plačala oziroma jim ponudila nadomestne parcele.«