Zbrana dela Primoža Trubarja: odslej božja beseda zastonj

Trubarjeva zbrana dela bodo na spletnih straneh Pedagoškega inštituta 
dostopna brezplačno. Kdor ima denar za papir, si jih lahko natisne.

Objavljeno
14. marec 2011 19.09
Posodobljeno
15. marec 2011 05.15

Milan Vogel, kultura

Milan Vogel, kultura
Ko je Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar leta 2001 prvič javno izrazilo potrebo, da bi si mož prve slovenske knjige zaslužil izdajo svojih zbranih del, je bilo za konec tega vsekakor zahtevnega projekta želeno jubilejno leto 2008 – petstota obletnica njegovega rojstva.

Predvidenih je bilo dvanajst knjig: v prvi in drugi Trubarjevi katekizmi, dvanajsta pa naj bi prinesla slovar Trubarjevih manj znanih besed. V enajstih letih od pobude se je ­marsikaj spremenilo, bistvena novost je Trubar ne v klasični knjižni, marveč v elektronski obliki. Trubarjeva zbrana dela so začela izhajati leta 2002 pri Založbi Rokus kot »reprezentativen uredniški, oblikovalski, tiskarski in knjigoveški izdelek«. Doslej je izšlo pet knjig 
v klasični knjižni obliki (skupaj 2567 strani), včeraj pa so predstavili šesto, v kateri je Trubarjev prevod Novega testamenta (evangeliji in apostolska dela) iz leta 1582, ki ga je avtor štel za svoj najpomembnejši prevajalski uspeh. Založništvo, ki ga je od Rokusa prevzela Nova revija in ga brez kakršnega koli rezultata nekaj let držala v svojih rokah, je pristalo pri Pedagoškem inštitutu (prvič pri znanstveni ustanovi), financiranje pa je v celoti prevzela javna agencija za knjigo. Spremenilo se je tudi uredništvo: prvega glavnega urednika Igorja Grdino je nasledil Jonatan Vinkler, ves čas pa je strokovna ­urednica Fanika Krajnc - Vrečko.

Uporabnost digitalne izdaje

V urednikovem prevodu lahko preberemo, da je bil projekt res zastavljen reprezentativno, vendar si zaradi visoke cene, izrazito neprimerne ter zato skromne distribucije in praktično ničnega oglaševanja ni mogel nadejati prodajnega uspeha ter tako tudi ne ekonomske upravičenosti od izdajatelja. »Da bi se tem zadregam poslej izognili in omogočili kar najširšo in ceneno distribucijo, je bila sprejeta odločitev, da bodo Zbrana dela Primoža Trubarja odslej izhajala, za zdaj, zgolj kot digitalna izdaja, ki bo odprtokodna in prosto dostopna ter pripravljena tako, da bo brez dodatnih stroškov priprave v prihodnosti omogočala tudi morebiten natis. To pomeni, da bodo bralci dobili integralno besedilo izdaj Zbranih del Primoža Trubarja, ki bodo izšle na Pedagoškem inštitutu, od šeste knjige naprej, na spletu (v obliki elektronske knjige – flipbook – oziroma slike diska izdaje na zgoščenki oziroma pdf-datoteke, primerne za branje z bralniki elektronskih knjig, na primer v programu iBook v iPadu) in v javnih knjižnicah. Izdaje bodo na voljo zastonj, iz vseh pa bo mogoče tiskati posamezne strani ali cele sekvence, tekst in likovno opremo pa bo mogoče tudi kopirati ter izvažati. Digitalna izdaja je za znanstveno delo bistveno bolj uporabna od tiskane knjige, če že ne zaradi drugih vzrokov, pa zagotovo zaradi iskalnih možnosti in zavoljo potencialne manipulacije z besedilom (kopiranje, izvažanje).«

Kot je na predstavitvi napovedal Vinkler, zbrana dela ne bodo izhajala po številčnem zaporedju, marveč bodo za to, da bi zagotovili izid ene knjige vsako leto, kakšno, ki zahteva dolgotrajnejšo pripravo, preskočili. Zadnja naj bi izšla okrog leta 2020, letos pa bomo dobili še enajsto, v kateri bodo Trubarjeve nemške knjige.