Delo dobijo le belopolti modeli

Supermodel Naomi Cambell opozarja, da je modna industrija rasistična in da velika podjetja za delo ne najemajo temnopoltih modelov. Modni oblikovalec Bruce Oldfield ji pritrjuje.

Objavljeno
31. avgust 2009 21.10
Naomi Campbell
Ka.K.
Ka.K.
London - Supermodel Naomi Cambell je opozorila na težave, s katerimi se srečujejo modeli, ki niso belopolti. Odkar je nastopilo obdobje finančne krize, dobijo delo le belopolti modeli: "Letos smo nazadovali prav toliko, kot smo si v preteklih letih izborile. V nobeni večji reklamni kampanji ne vidim temnopolte ali katere druge rase modela, kot belopolte."

 

Naomi, ki se je rodila v Londonu, njena mati pa je s Karibov, je kot dobro potezo izpostavila revijo Vouge, ki je lani natisnila posebno izdajo revije posvečeno temnopoltim ženskam. "S tem smo povzročile nekaj hrupa, a žal se je prah hitro polegel in zdaj smo na istem," je povedala dolgonoga lepotica in dodala:"Zaradi recesije si podjetja ne upajo najeti dekleta nobene druge rase, kot bela. To je sramotno. Res žalostno."

 

Ugotovitve temnopoltega dekleta je potrdil tudi modni oblikovalec Bruce Oldfield: "To je popolnoma res, da temnopolta dekleta niso tako zanimiva za reklamne kampanje in naslovnice, v času recesije, kot bela. Zaradi recesije je verjetno za temnopolta dekleta dvakrat težje najti posel."

 

Naomi je letos že enkrat kritizirala modno industrijo, ko jo je v intervjuju obtožila rasizma z besedami: "Res je, da je ameriški predsednik črn, ampak kot črna ženska sem v svojem poslu še vedno izjema. Vedno se moram bolj truditi, da sem enakopravno obravnavana."