Deloskop napoveduje: Boj v požiralniku

Ljubljana, Kulturnica LGL, v petek, 27. 9., ob 21. uri. Premiera.

Objavljeno
26. september 2013 17.01
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop

M. Majer, A. Urbanc, N. Žuber in L. Polič Zdravič: Boj v požiralniku. Režija: Andrej Jus. Scenografija in kostumografija: Ajda Primožič. Glasba: Laren Polič. Lektura: Alida Bevk. Igrajo: Maruša Majer, Ana Urbanc, Nac Žuber in Laren Polič.

V okviru projekta mladih gledaliških ustvarjalcev BiTeater bodo danes zvečer ob 21. uri v Kulturnici Lutkovnega gledališča Ljubljana premierno uprizorili dramsko predstavo Boj v požiralniku v režiji Andreja Jusa.

V predstavi štirje performerji raziskujejo razmerje med prostorom in telesom, med temo in svetlobo ter med gibom in mirovanjem v alegoriji vola Bavšija iz socialnorealistične povesti Boj na požiralniku Prežihovega Voranca. Raziskujejo fenomen delovne živali kot objekta v primerjavi s človekom današnjega časa in prostora, poseben poudarek  namenjajo problematiki narave.

V programskem listu so zapisali, da tehnika igre temelji na ponotranjenju živalskih nagonov. Osredotočajo se na konkretno žival – vola ali skopljenca (ali preprosto stroj, ki ga na koncu lahko še poješ), ki ga igralci skozi imaginacijo poustvarjajo iz psihičnega ustroja vola in ga transformirajo v psihologijo človeškega delavca – bodisi uradnika bodisi delavca v tovarni.