Deloskop napoveduje: Otvoritveni večer sezone ljubljanske SNG Drame  

 

SNG Drama, Ljubljana. Gledališki premieri, zvočna instalacija in koncerta, v soboto, 15. 9., od 18. ure.

Objavljeno
13. september 2012 16.01
Posodobljeno
14. september 2012 09.00
S. Pe
S. Pe

SNG Drama bo v novo sezono vstopila širokopotezno in silovito: s futuristično krstno uprizoritvijo Zang Tumb Tuuum, s slovensko praizvedbo Witkie­wiczeve Ponorele lokomotive, zvočno instalacijo Branka Rožmana Postaja Drama ter koncertoma Kar češ brass banda in kvinteta Piazolleky.


V. d. umetniškega vodje Eduard Miler izpostavlja, da obe uvodni premieri napovedujeta tematiko poguma kot vsebinsko vezivo celotnega repertoarja nove sezone. Obe uprizoritveni dejanji izražata ustvarjalni pogum vseh soustvarjalcev in v gledališču si želijo, da bi med občinstvom spodbudili tudi živahno izmenjavo mnenj in stališč.

Zang Tumb Tuuum

Režiser prve premiere (ob 20. uri) na velikem odru Vito Taufer je na predstavitvi povedal, da še od časov študija na AGRFT v sebi nosi izzive iz knjige Futuristični performans, v kateri je prepoznal teme, motive in postopke poznejšega Ionesca. 

Ob stoti obletnici objave Marinettijevega manifesta futuristov (20. februarja 1909 v pariškem Figaru) si je zato za nalogo zadal uprizoriti izbrano gradivo futuristov, ki so z načelom destrukcije in uničenja vsega dotlej doseženega, da bi lahko vzpostavili novo, zaznamovali začetek 20. stoletja.

Meščanski konservativizem, ki so ga pred stoletjem hoteli odstraniti futuristi, je tudi del današnjega sveta. Zaradi tega je bil namen uprizoriteljev z izbranim gradivom futuristov izpred stoletja z odra živo spregovoriti o današnjem svetu in ne ustvarjati zgolj zgodovinske rekonstrukcije. V globalnih razmerah krize kapitalizma in prevladujočega neoliberalizma, v katerih je razmišljanje o prihodnosti odrinjeno na obrobje, bo oživljanje izročila futuristov toliko bolj ­izzivalno.


Ponorela lokomotiva

V slovenski praizvedbi (ob 21. uri v Mali drami) »igre brez teze v dveh dejanjih z epilogom« Ponorela lokomotiva (1923), ki jo je napisal sloviti poljski književnik, slikar in filozof Stanisław Ignacy Witkiewicz (1885–1939), gre po besedah dramaturginje Eve Kraševec za pogumno dejanje v skladu z njegovim avantgardnim programom Uvod v teorijo čiste oblike v gledališču, v katerem je zavračal vsakršno apriorno uprizoritveno rešitev in mimetičnost. V pogumni in tvegani akciji strojevodje in kurjača je skrit krik proti posameznikovi apatičnosti ter zatiranju vsakršne individualnosti.

Režiser Jernej Lorenci je dejal, da sta protagonista v pogumni akciji zastavila vse (tudi golo življenje), in se vprašal, kaj smo pripravljeni v življenju zastaviti mi.Zvočno-glasbene medigre

Zvočno instalacijo skladatelja Branka Rožmana Postaja Drama (ob 18. uri) v prenovljeni pasaži Drame (oblikovalcev Darjana Mihajlovića Cerarja in Danijela Modreja) sestavljajo »glasbeni vtisi« iz slovenske praizvedbe Ponorele lokomotive.

Koncert cerkljanskega Kar češ brass banda (ob 19. uri pred glavnim vhodom) bo vseboval poulični džez New Orleansa in jugoslovanske zimzelene, koncert kvinteta Piazzolleky (ob 22.30 na levem odru Drame) pa bo vseboval skladbe priljubljenega argentinskega skladatelja Ástorja Piazzolle.