Deloskop napoveduje: Hodim za tabo in gledam te, ženski zemljevid mesta

Ljubljana, Pogačarjev trg, pri spomeniku hrabrim ženskam Ljubljane, vodstvo v nedeljo, 13. 10., ob 11. uri, živ spomenik, Kongresni trg, ob 17. uri.

Objavljeno
11. oktober 2013 14.11
M. V. Deloskop
M. V. Deloskop

Festival Mesto žensk bo zaokrožila premierna izvedba projekta Hodim za tabo in gledam te, ženski zemljevid mesta, ki ga navdihuje knjiga biografij 129 žensk Pozabljena polovica.

Na tem zemljevidu so predstavljene manjkajoče in spregledane zgodbe žensk, ki so se prebijale skozi to mesto, ga ustvarjale, prisegale nanj, ga dihale ter tistih, ki so vanj dnevno migrirale.

Če je v slovenski prestolnici kar 360 spomenikov lokalnega pomena, koliko je zaznamb, na katerih so omenjene ženske, se sprašujejo avtorice projekta Barbara Kapelj Osredkar, Leja Jurišić, Teja Reba, Saška Rakef, Ana Čigon in Mia Habib.

Ustvarjalke ob 11. uri napovedujejo triurno vodstvo po prostorih bivanja in delovanja pomembnih žensk 19. in 20. stoletja. Vodstvo bodo začele na Pogačarjevem trgu, ob spomeniku hrabrim ženskam Ljubljane, in ga končale v slaščičarni na Starem trgu s kovanjem zamisli o nadaljnjem razvoju projekta.

Ob 17. uri bodo na Kongresnem trgu s 129 prostovoljkami sestavile živ spomenik.

Vodstva napovedujejo še v ponedeljek, 14., in v torek, 15. oktobra, ob 18. uri.