Deloskop napoveduje: Ime mi je Li

Ljubljana – Kinodvor, na sporedu od srede, 19. 9.  Film.

Objavljeno
13. september 2012 19.29
Ti. L.
Ti. L.Io sono Li. Italija, Francija, 2011. Režija: Andrea Segre. Igrajo: Zhao Tao, Rade Šerbedžija, Marco Paolini, Roberto Citran, Giuseppe Battiston. Drama.

Prvenec italijanskega režiserja Andree Segreja je topel, nežen, družbenokritičen, so zapisali kritiki. Po zaslugi dobre zgodbe, dobrih igralcev in s pomočjo direktorja­ fotografije Luce Bigazzija je ustvaril film, »okopan v bonacah in meglicah, skozi katere mojstrsko pluje kamera«, kot se je izrazil Milan Rakovac, ki je filmu botroval na letošnjem Kinu Otok.

Metaforična ljubezenska zgodba Ime mi je Li je daleč od sramežljivega debitantskega­ poskusa. Dokumentarist Segre, ki se je v preteklosti posvečal predvsem problematiki migracij in političnim temam, je zgodbo o kulturni raznolikosti in individualnih usodah v italijanski realnosti izpovedal skozi fiktivno poetično srečanje dveh osamljenih oseb.

Izkoriščana Kitajka Li (Zhao Tao) sprva dela v tekstilni tovarni in si prizadeva v Italijo pripeljati tudi osemletnega sina, potem pa jo premestijo v malo otoško vas Chioggio,­ kjer se zaposli kot natakarica. Tam spozna stalnega gosta lokala Bepija (Rade Šerbedžija), jugoslovanskega ribiča in boema, in med njima se ustvari posebna vez, ki pa jo v strahu pred drugačnostjo ljudje v njuni okolici poskušajo pretrgati.