Deloskop napoveduje: Mati

SNG Drama Ljubljana, ­premiera v soboto, 6. 10., ob 20. uri.


Objavljeno
04. oktober 2012 20.08
M. M.
M. M.


V ljubljanski Drami so prvo slovensko uprizoritev drame pospremili z besedami, da je »Brechtov najdaljši­ učni komad Mati mala šola komunistične revolucije, nekakšen abecednik marksizma za ljudske množice.

Skozi lik Pelageje Vlasove, ki jo skrb za sina iz skromne gospodinje preobrazi v prvoborko proletarske emancipacije, se v štirinajstih dokumentarnih prizorih izriše jasno sporočilo, da je revolucija za vsakogar, še posebej za malega človeka, ki čuti, da nima s tem nič opraviti.«

Besedilo, ki je nastalo po istoimenskem romanu Maksima Gorkega iz leta 1906 in bilo premierno uprizorjeno v Berlinu leta 1932, sodi med tako imenovane lehrstücke, Brechtove radikalno eksperimentalne »učne drame«, ki jih je sam opisal kot »antimetafizične, materialistične in nearistotelovske«.

Delo Mati (v naslovni vlogi jo igra Nataša Barbara Gračner) je kritika kapitalizma skozi zgodbo posameznika, ki živi pod težo tega sistema.

Tokratna uprizoritev se po besedah gledališkega režiserja Sebastijana Horvata »poskuša soočiti z vprašanjem, kaj narediti; kaj storiti danes v tem času ekonomske krize, kjer vsi družbeni procesi grejo točno v smeri, dajmo res dokončno narediti to deželo kapitalistično.