Deloskop napoveduje: Misterij buffo

SNG Drama Ljubljana, premiera drame v četrtek, 23. 5., ob 20. uri.

Objavljeno
18. april 2013 16.56
V. U., Deloskop
V. U., Deloskop

V ljubljanski SNG Drami bo premierno zaživela drama  Misterij buffo ruskega avtorja Vladimirja Majakovskega.

Majakovski (1893–1930), hiperproduktivni klasik ruskega literarnega futurizma z burno biografijo in »uradni pesnik revolucije«, ki je bil v boljševiško stvar vpet vse od štirinajstega leta, je Misterij buffo, svoje drugo dramsko delo, napisal ob prvi obletnici oktobrske revolucije.

Kakšen je lahko njen domet slabo stoletje po nastanku in času, bodo v ljubljanski Drami odgovorili s svežo postavitvijo pod taktirko makedonskega režiserja Aleksandra Popovskega. Ob tem še v svežem lanskem prevodu Tatjane Stanič, dramaturgiji Darje Dominkuš in z igralsko zasedbo, v kateri bodo Silva Čušin, Barbara Cerar, Maša Derganc, Iva Babić, Bojan Emeršič, Uroš Fürst, Valter Dragan, Klemen Slakonja, Janez Škof, Tadej Toš kot gost in Klemen Janežič. Seznam igralske zasedbe ni kratek in se zaključi pri enajsterici, v primerjavi z besedilom Majakovskega in njegovimi prvimi postavitvami pa se ga bere kot sila minimalističnega.

Sicer je Majakovski spremenljivost uprizarjanja drame izrecno zahteval že v prologu k igri leta 1921. Tako v Drami pred vesoljnim potopom, biblično metaforo Majakovskega za revolucionarno vrenje, ki bo zalilo star izprijen svet, ne bodo bežale množice, ampak enajst posameznikov. Vsak z lastno usodo.