Deloskop napoveduje: Oskar Kokoschka

Miheličeva galerija, Ptuj. Odprtje v petek, 19. 10., ob 19. uri (do 18. 11.).

Objavljeno
11. oktober 2012 16.41
V. U.
V. U.

V Miheličevi galeriji na Ptuju napovedujejo izbor kartic, knjižne opreme in grafik – predvsem portretov, ne golih mladenk – Oskarja Kokoschke (1886–1980), ob Egonu Schieleju vodilnega predstavnika avstrijskega ekspresionizma, ki je za razliko od nesrečnega kolega – tega je, komaj 28-letnega, pokosila znamenita epidemija španske gripe ob koncu prve svetovne vojne – dočakal visoko starost.

Njegova dela bodo tokrat na ogled v znanem lokalnem kontekstu njegovih stikov s ptujskim umetniškim parom Else in Jana Oeltjena.

Bil je sošolec in učitelj prve, vsebinsko in formalno pa je vplival predvsem na drugega.

Na razstavi Oskar Kokoschka: zgodnja grafična dela in njegov vpliv na Elso Kasimir Oeltjen in Jana Oeltjena, ki bo del ptujskega prispevka k mariborski EPK, sicer obljubljajo dela Kokoschke do okoli leta 1920, kar bo na ogled, pa ima stalen domicil v Oskar Kokoschka Dokumetation Pöchlarn, ustanovi, ki so jo vzpostavili v slikarjevi rojstni hiši v istoimenskem spodnjeavstrijskem mestu.

Partnerja projekta sta še Avstrijski kulturni forum in Univerza za uporabne umetnosti Dunaj, v kateri upravljajo z zbirko iz Pöchlarna, dela Oeltjenovih pa bodo posodili Umetnostni galeriji Maribor, v kateri deluje tudi avtorica razstave Andreja Borin. Eno bo iz zasebne zbirke.