Deloskop napoveduje: Podoba svetega

Narodna galerija, Ljubljana. Odprtje v sredo, 10. 10., ob 19. uri (do 6. 1. 2013).

Objavljeno
04. oktober 2012 15.21
Posodobljeno
05. oktober 2012 09.00
V. U.
V. U.

V Narodni galeriji napovedujejo gostovanje španske razstave Podobe svetega; Špansko kiparstvo od 14. do 18. stoletja s 23 skulpturami pomembnih španskih mojstrov kiparstva od srednjega veka do baroka.

Pripravili so jo v sodelovanju s tukajšnjim Veleposlaništvom Kraljevine Španije.

Najbolj zveneče ime v izboru bo osrednji španski renesančni kipar pa tudi slikar in arhitekt Alonso Berruguete (ok. 1488–1561),  ki podobno kot njegov oče, slikar Pedro, redno nastopa v najožjih pregledih evropske renesanse. Bil je dvorni umetnik cesarja Karla V. in zatem kralja Filipa II., torej v časih zenita habsburške in španske moči, prodora v Ameriko in izjemnega vpliva na evropsko politiko.

Ena posledic španskih osvajanj v Italiji in na Nizozemskem je bil tudi uvoz umetniških novosti iz teh tedaj najinovativnejših umetniških okolij.

Razstavo so zasnovali v Narodnem muzeju za kiparstvo v kastiljskem Valladolidu, ki je bil pred Madridom nekaj časa prestolnica Španije, videli pa so jo že v osrednjem Nacionalnem muzeju stare umetnosti v Lizboni in Muzeju lepih umetnosti v Sevilli.

V izboru, ki so ga pripravili María Bolanos, Manuel Arias Martínez in Miguel Ángel Marcos Villán, so napovedani še t. i. Mojster iz Kastilje, Juan de Juni, Juan de Mesa, Gregorio Fernández, José de Mora, Louis Salvador Carmona in Pedro de Sierra.

Osrednja španska beseda, ki se je bodo naučili obiskovalci razstave, bo vsekakor imaginería.

Z njo Španci označujejo svoje nabožno kiparstvo, ki je do izjemno emotivnega, dramatičnega in kdaj celo hiperrealističnega izraza prišlo v polihromiranem ali pozlačenem lesu.