Deloskop napoveduje: Rebecca Horn

Umetnostna galerija Maribor, od 28. 9. do 11. 11.

Objavljeno
20. september 2012 18.04
P. R.
P. R.

Od vseh velikih imen, ki se bodo v okviru EPK predstavila v Mariboru, je nedvomno med najbolj eminentnimi Rebecca Horn.

Legendarna umetnica je svojo umetniško pot začela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in ustvarila impresiven umetniški opus. Za Umetnostno galerijo Maribor je pripravila poseben projekt.

To je njeno prvo gostovanje v Sloveniji in na razstavo bo po lastnem izboru uvrstila instalacije, mehanizirane skulpture in risbe.

Prepoznavna značilnost njenega dela je izjemno natančna fizična in tehnična funkcionalnost, s katero predstavlja svoje skulpture in zaporedja gibov, ki jih delajo v prostoru.

Teme, ki se najpogosteje pojavljajo v njenih delih, so seksualnost, človeška ranljivost in čustvena krhkost, kar ponazarja bogastvo in kompleksnost njenega dela.

V devetdesetih so nastale ogromne instalacije, ki črpajo iz krajev s političnim nabojem in zgodovinskim pomenom, denimo Stolp brezimnih in Koncert za Buchenwald.

Eden ključnih elementov teh instalacij so mehanizirani inštrumenti, več tovrstnih glasbil bo vključenih tudi v razstavo v UGM.

Na razstavi bodo sodelovali še gostujoči umetniki, med drugimi Joa­chim Sartorius, Rod Mengham in Tomaž Šalamun.

Na odprtju bo premierno predvajana skladba saksofonista in skladatelja Haydna Chisholma, ki jo je napisal za instalacijo Rebecce Horn, v otvoritvenem performansu pa bo nastopil performativni umetnik Antonio Paucar.