Deloskop napoveduje: Retrospektiva sodobnega tajvanskega filma

Slovenska kinoteka, od 16. do 18. 10.

Objavljeno
11. oktober 2012 14.48
Posodobljeno
12. oktober 2012 09.00
Ti. L.
Ti. L.

Tajvanski film lahko pri nas spremljamo ob redkih sladokusnih priložnostih, kot sta Kino Otok in Liffe. V mesecu tajvanske kulture se bo v Kinoteki vrtela retrospektiva sodobnih filmov.

Organizatorji so svoj filmski izbor osredotočili na avtentičnost izraza, unikatne lokalne poteze in pristen tajvanski pridih. S kinoteko sodelujejo filmski festival Taipei Golden Horse, animacijski laboratorij Studio2, iFilm, Doyopins Studio in neodvisni avtorji.


Od 16. do 18. oktobra se bodo zvrstili štirje celovečerni filmi in številni krajši prispevki. V torek, 16. oktobra, se bo retrospektiva začela s filmom En, dva, ki pripoveduje o povsem običajni tajpejski družini, v času, ko se družinski člani znajdejo na razpotju.


Nekakšen uvod v retrospektivo (četudi to ne bo prvo delo na sporedu) predstavlja omnibus 10+10 (2011), ki bo ponudil pregled ustvarjalnosti priznanih tajvanskih režiserjev in mladih inovativnih avtorjev.


Z roko v roki je nagrajeni dokumentarec, ki razvoj demokratičnega gibanja v Tajvanu prikazuje skozi zgodbo dveh aktivistov, ki sta življenje posvetila drug drugemu in državi.


Kratki igrani, dokumentarni in animirani filmi se bodo odvrteli 18. oktobra.