Deloskop napoveduje: Shocking Shopping

SLG Celje, premiera v petek, 21. septembra, ob 19.30.

Objavljeno
13. september 2012 18.53
Režija: Matjaž Zupančič Na sliki: Barbara Medvešček, Damjan M. Trbovc, Tarek Rashid, Renato jenček
S. Pe.
S. Pe.

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) v Celju bodo ­repertoar nove sezone uvedli s krstno uprizoritvijo drame Matjaža Zupančiča Shocking Shopping, za katero je dramatik in režiser uprizoritve lani na Tednu slovenske drame prejel Grumovo nagrado.

Zupančič je za svoje drame doslej prejel že pet Grumovih nagrad, v knjigi Shocking Shopping (tri drame) pa je lani pri Mladinski knjigi poleg zadnje nagrajenke objavil tudi že uprizorjeni drami Reklame, seks in požrtija (2008) ter Padec Evrope (2010).


Dogajanje drame Shocking Shop­ping je postavljeno v sodobni potrošniški center, kamor se nič hudega sluteč Jožef Kotnik nameni po kruh in polovico piščanca.

Avtor igre in uprizoritve je za gledališki list zapisal, da svojega dela ne razume kot kritiko potrošništva, ampak kot prispodobo sistema in civilizacije. V obliki pasijona, ki ga mora v jedki tragikomediji­ prehoditi sodobni slehernik, je hotel gledalcem obenem ponuditi nekaj brutalno konkretnega ter neotipljivo abstraktnega.

Bleščeča nakupovalna središča kot sodobna svetišča potrošniške civilizacije je povezal s človeško bedo in družbenimi frustracijami, iz katerih se poraja zgolj nasilje. Posebej je poudaril, da nasilja ne uprizarja na odru, da bi šokiral, ampak zato, ker je sodobni svet prestreljen z njim. Problem Jožefa Kotnika je, da se ob nasilju prime za nakupovalni ­voziček in pogleda vstran.

Ob dramaturški pomoči Tine Kosi, na prizorišču Sanje Jurca Avci in v kostumih Bjanke Adžić Ursulov, ob glasbeni opremi Vanje Novaka ter sodelovanju inštruktorja borilnih veščin Sebastjana Stariča in lektorja Jožeta Volka bodo nastopili Renato Jenček (v nosilni vlogi Jožefa Kotnika ali tukajšnjega in današnjega kafkovskega Jozefa K.), Barbara Medvešček, Tarek Rashid, Andrej Murenc, Vojko Belšak in Damjan M. Trbovc.