Deloskop napoveduje: Sistemi in ornamenti

Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana. Odprtje v petek, 28. 9., ob 19. uri (do 18. 11.).

Objavljeno
20. september 2012 18.31
V. U.
V. U.

V MGLC se bo ob uvodu v novo razstavno sezono vrnilo nekaj polpreteklega neuvrščenega duha, ki je v obdobju med letoma 1963 in 1990 vel na ljubljanskih grafičnih bienalih.

K temu glasu iz preteklosti se bodo vrnili predvsem v sezoni 2015, za katero napovedujejo obsežno razstavo na temo ideološkega ozadja svojega bienala, že v tej pa bodo kot uvod v poglavje postregli s sodobno umetnostjo Bližnjega vzhoda in severnoafriških držav.

Na bienalih so namreč sodelovali tudi avtorji iz Alžirije, Bahrajna, Iraka, Irana, Turčije, Egipta, Jemna, Libanona, Maroka in Izraela.

Ponovitev gostovanja del iz teh geografskih koordinat napovedujejo kot obračun s tem, kako sta se v zdajšnjih razmerah spremenila tamkajšnja umetniška produkcija in umetniški sistem, obljubljajo pa izbor del avtorjev, ki izhajajo predvsem iz konteksta islamske kulture ter prevprašujejo aktualni globalni umetniški univerzalizem.

Hkrati bodo na razstavi Istanbul – Isfahan na ogled še dela velikega tukajšnjega ljubitelja te regije, vsestranskega Dušana Piriha - Hupa (1952–2008).