Deloskop napoveduje: Veliki briljantni valček

SNG Drama Maribor, premiera­ v soboto, 29. 9., ob 20.00.

Objavljeno
20. september 2012 16.34
Posodobljeno
21. september 2012 09.00

Veliki briljantni valček Draga­ Jančarja iz leta 1985 velja za antološko predstavo, pravzaprav predstavi, saj sta v razmiku dveh dni premiero predstavili ljubljanska in mariborska Drama.

Tokrat je drugače, sile sta družili obe osrednji slovenski gledališki hiši, prvi tovrsten skupni projekt pa bo režiral ­Diego de Brea.


Igra se dogaja v zavodu Svoboda osvobaja z jasno asociacijo na podoben nacistični termin, ki ga je Jančar apliciral na komunistično diktaturo. V drami gre za psihiatrično ustanovo zaprtega tipa, iz katere ni vrnitve, v njej »zdravijo« oziroma preosebljajo družbi škodljive posameznike.


Osrednja tema drame je nasilje države nad posameznikom, posameznikova svoboda, ki bi človeku omogočala odločanje o lastni usodi in odgovorno uravnavanje svojega početja, postane vprašljiva.

 Skoraj tri desetletja po nastanku besedila so razmere seveda drugačne, v kakšen kontekst jih bodo umestili režiser ­Diego de Brea, scenograf Hans-Georg Schäfer in kostumograf Leo Kulaš bomo videli na premieri v mariborski Drami 29. septembra, ljubljanska premiera pa bo 17. novembra.

Čeprav gre za koprodukcijo mariborske in ljubljanske Drame, je večina vlog pripadla igralcem mariborskega ansambla; Simona Vebra bo upodobil Vladimir Vlaškalić, nastopili bodo še Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Vlado Novak (sicer Simon Veber v uprizoritvi iz leta 1985), Gregor Baković, Kristijan Ostanek, Alojz Svete, Matija Stipanič, Tadej Toš, Matevž Biber, Vojko Zidar, Ivica Knez, Viktor Meglič in Eva Kraš.