Deveti festival dokumentarcev odpira vrata

Dokumentarni film v svetu znova pridobiva na veljavi. To bo dokazoval tudi 9. mednarodni festival dokumentarnega filma, ki se bo začel drevi ob 20. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Objavljeno
15. marec 2007 09.29
Kinoteka se lahko pohvali s 4000 filmi
Ljubljana - Dokumentarni film v svetu znova pridobiva na veljavi. To bo dokazoval tudi 9. mednarodni festival dokumentarnega filma, ki se bo drevi ob 20. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma sicer najprej poklonil dokumentaristični zgodovini s filmi iz 60-ih let, pod katere se je podpisal danes osemdesetletni filmar Mako Sajko.

Do 21. marca se bo ob vrtenju domačih in tujih filmov, tudi pravkar v Zagrebu nagrajenih Babic revolucije Slovenke Petre Seliškar, marsikaj dogajalo ob robu. Ob okrogli mizi bo beseda tekla o dokumentaristu, ki v eni osebi združuje scenarista, režiserja in še kaj, na seminarju Media deskaa pa bo Estonka Kersti Uibo predstavila mejo med avtorskim in novinarskim pristopom.

Festival se bo začel z Iskanjem filmskega grala, kot so organizatorji naslovili retrospektivo dokumentarnih filmov leta 1927 v Tržiču rojenega Maka Sajka. Pripravili so jo v sodelovanju z Društvom slovenskih filmskih ustvarjalcev. Zavrteli bodo njegove filme Samomorilci pozor (1967) - Sajko je posebej zanj, kakor tudi za druge svoje dokumentarce, leta 1969 prejel nagrado Prešernovega sklada, Strupi (1964), Kje je železna zavesa? (1961), Muzej zahteva (1967), Narodna noša (1975) in Plamen v dvonožcu (1968).