Dnevi Jožefa Stefana se začenjajo

Na Institutu Jožef Stefan se bodo začeli že tradicionalni Dnevi Jožefa Stefana, prireditev, s katero na institutu že 15 let javnosti predstavljajo svoje delo ter ga skušajo tudi približati gospodarstvu.

Objavljeno
19. marec 2007 12.30
Institut Jožefa Stefana
Ljubljana - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) se bodo danes začeli že tradicionalni Dnevi Jožefa Stefana, prireditev, s katero na institutu že 15 let javnosti predstavljajo svoje delo ter ga skušajo tudi približati gospodarstvu. Letošnje dneve bo odprlo srečanje Znanost in umetnost - nova renesansa.

Današnje srečanje bosta odprla direktor IJS Jadran Lenarčič ter predsednik Akademije znanosti in umetnosti Boštjan Žekš, poleg njiju pa bo sodeloval tudi minister za kulturo Vasko Simoniti.

V sredo bodo na IJS podelili priznanja Zlati znak Jožefa Stefana, priznanje, ki ga že 15 let podeljujejo mladim doktorandom za njihova doktorska dela. Letos so nagrade prvič strukturirali po področjih, in sicer bodo podelili eno za področje naravoslovja, eno za področje tehnike ter eno za področje ved o življenju (sem spadajo medicina in okolje).

Danes bodo na IJS odprli tudi razstavo raziskovalnega slikarja Gustava Gnamuša, v torek bo predstojnik oddelka za fiziko na Fakulteti za matematiko in fiziko Jože Rakovec predaval o klimatskih spremembah, v sredo bo francoski znanstvenik Jacques Livage predaval o "novem področju" - o nanodelcih v biotehnologiji. V četrtek pa bo vodja odseka za elektronsko keramiko Marija Kosec predavala o keramičnih materialih.

Ker pa si na IJS prizadevajo spodbujati tudi mladino k znanstveno-raziskovalnemu delu, bodo v petek pripravili srečanje Institut, raziskovanje in kreativnost v srednji šoli. Mladi, ki še niso "indoktrinirani" v znanstveni način razmišljanja in imajo v sebi veliko mero kreativnosti, lahko po prepričanju IJS prispevajo k prepoznavnosti in uveljavitvi nekaterih poklicev. Srečanja se bo udeležil tudi minister za šolstvo Milan Zver.

Vsa strokovna predavanja bodo prirejena za bolj laično publiko, saj je namen teh predavanj predstaviti določeno področje širši publiki, zagotavljajo na institutu.

Že vsa leta imajo na IJS ob Dnevih Jožefa Stefana široko paleto obiskovalcev, od raziskovalcev in študentov višjih letnikov različnih fakultet pa do predstavnikov slovenskih podjetij. Prav teh si na IJS želijo, saj si želijo več sodelovanja z gospodarstvom. Zato upajo, da bodo tudi ti "dnevi odprtih vrat" pripomogli k temu.