Dobričin prstan Bori Todoroviću

Nagrado za življenjsko delo - Dobričin prstan, nekakšno srbsko različico slovenskega Borštnikovega prstana, bo prejel znani dramski in filmski igralec Borivoje Bora Todorović.

Objavljeno
27. december 2006 16.37
igralec Borivoje Bora Todorović
Beograd - Nagrado za življenjsko delo - Dobričin prstan, nekakšno srbsko različico slovenskega Borštnikovega prstana, bo danes prejel znani dramski in filmski igralec Borivoje Bora Todorović. Slovesnost bo zvečer v beograjskem gledališču Atelje 212. Nagrado podeljuje Zveza dramskih umetnikov Srbije. Todorović je 22. dobitnik tega priznanja. Izročili mu bodo zlato kopijo prstana Dobrice Milutinovića in unikatno diplomo na pergamentu, delo akademskega slikarja in scenografa Geroslava Zarića.

Sestavni del nagrade je izdaja monografije o dobitniku, to bo Zveza dramskih umetnikov Srbije objavila konec prihodnjega leta. Podelitvi se priključuje gledališče, ki nosi ime "Dobrica Milutinović", iz Sremske Mitrovice z izročitvijo plakete z likom tega barda srbskega igralstva.

Igralec Bora Todorović se je rodil 5. novembra leta 1930 v Beogradu. Da je igralska žilica v družini, priča podatek, da je njegova sestra slavna igralka Mira Stupica, mednarodno pa se je uveljavil tudi njegov sin, igralec Srdjan Todorović. Slavljenec je v petih desetletjih nastopil v več kot 80 televizijskih dramah in celovečernih filmih, med drugim v filmih Kdo tam poje?, Montenegro, Maratonci tečejo častni krog, Balkan ekspres, Balkanski špijon, v novejšem času pa v Podzemlju in Profesionalcu. V gledališču je imel nadaljši staž v Ateljeju 212, kjer je nastopil v 36 uprizoritvah.

Nagrado Dobričin prstan so ustanovili leta 1980, ob 100. obletnici rojstva Dobrice Milutinoviča, piše na spletni strani zveze. Soustanovil jo je Muzej gledališke umetnosti Srbije. Nagrado, kopijo prstana iz leta 1939, podeljujejo igralcem za celotni opus. Prvi Dobričin prstan je prejel Ljuba Tadić, lani Svetlana Bojković, vmes pa med drugim Mija Aleksić, Zoran Radmilović, Danilo Bata Stojković, Marija Crnobori, Petar Kralj, Olivera Marković, Rade Marković, Mira Banjac, Stevo Žigon, Mihailo Janketić in drugi.