Drevi odpira vrata prenovljeno koprsko gledališče

Gledališče Koper bo zvečer praznovalo, saj bo koprski župan rezal trak pred prenovljenim (prvim) delom koprskega gledališča. Prva predstava v njej bo jutri - Duohtar pod mus z Iztokom Mlakarjem.

Objavljeno
25. september 2009 13.13
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Gledališče Koper bo zvečer praznovalo, saj bo koprski župan rezal trak pred prenovljenim (prvim) delom koprskega gledališča. To je drugo najmlajše poklicno in hkrati na določen način najstarejše gledališče v Sloveniji. Koper je imel gledališko stavbo že v času Beneške republike, v 15. stoletju, na sedanjem mestu pa so ga zgradili v 17. stoletju. Nekaj izobražencev je v okviru Slovenske posojilnice že leta 1907 ustanovilo Dramski skup Istra, ki je prenehal delovati v začetku prve svetovne vojne in z nastopom fašizma. Leta 1951 so ustanovili dve polpoklicni gledališči - Slovensko ljudsko gledališče in Teatro del Popolo Capodistria Koper. Leta 1954 je Koper dobil prvo slovensko poklicno gledališče, že leta 1957 pa so ga ukinili. Šele prvega januarja 2001 (v času župana Dina Pucerja) je zaživelo v samostojni Sloveniji novo poklicno Gledališče Koper.

Če bi se občina zanašala na državno pomoč, bi še danes imela neprimerno staro gledališko dvorano. Tako pa je pred dobrim letom namenila skoraj tri milijone evrov, k temu so iz norvšekega mehanizma dodali še pol milijona, ministrstvo za kulturo pa je prispevalo manj kot 300 tisoč evrov. Povečali in povsem so posodobili dvorano, ki ima zdaj 317 sedežev (prej jih je imela 300, od tega 100 v parterju). Obnovili so foyer, omogočili dostop invalidom, uredili sanitarije, pridobili novo maskirnico, inspicientsko kabino in fundus s pralnico. Poleg tega so pridobili klubski prostor »Svetilnik«, v katerem bodo organizirali različne delavnice za otroke, skrbeli za učenje v tujih jezikih, igre s starši, organizirali literarne večere in pogovore.

»Zelo sme veseli, da je mestna občina namenila gledališki dejavnosti toliko pozornosti. Gledališče že deveto sezono uspešno deluje, se ponaša z vrsto nagrajenih predstav. Koprčani so seveda veseli pridobitve. Če smo imeli doslej po 700 do 800 abonmajev na leto, jih imamo letos že zdaj čez tisoč in vpis še ni povsem končan. Pričakovano, vendar največ doslej,« je poudarila Katja Pegan. Vesela je, da je dvorana, navkljub dvomov, ohranila toplino in domačnost. Akustika je dobra, tehnično pa so poskrbeli za indukcijsko zanko, da ne moti slušnih aparatov. Odgovorni projektant je bil Artur Mlinar. Zvečer bo slovesna prireditev, za katero bodo poskrbeli tudi koprski igralci. Prva predstava v njej bo jutri - Duohtar pod mus z Iztokom Mlakarjem. Ministrstvo za kulturo ni zamudilo priložnosti za pomoč, saj bo prej ali slej potrebno obnoviti tudi stari oder, kar bo tudi kar »prijeten« finančni zalogaj.