Drnovšek k Al Gorovi knjigi: "Preberite jo!"

Knjiga Neprijetna resnica je nastala po Gorovem dokumentarnem filmu z istim naslovom, ki je letos prejel dva oskarja.

Objavljeno
12. marec 2007 15.19
Ljubljana - "Če bi Al Gore knjigo pisal danes, bi bila resnica o podnebnih spremembah še bolj neverjetna," je na današnji predstavitvi knjige Neprijetna resnica o delu bivšega ameriškega podpredsednika povedala Lučka Kajfež-Bogataj z Biotehniške fakultete. Za učinkovit boj proti podnebnim spremembam je potrebno stopiti skupaj in začeti učinkovito akcijo, pomembno vlogo pri tem pa imajo tudi politiki. "Podnebnih sprememb ne moremo več ustaviti, lahko pa jih ublažimo," je še dejala Kajfež-Bogatajeva.

Manj megle in nevihtnih dni v Sloveniji

Glavni pokazatelji podnebnih sprememb so naraščanje povprečne temperature, naraščanje morske gladine zaradi segrevanja morja in topljenja ledenikov ter talitev snežne odeje. Po poročilu Kajfež-Bogatajeve se podnebne spremembe na območju Slovenije med drugim kažejo skozi segrevanje temperature tal, zmanjševanje letne količine padavin in pogostejša sušna obdobja. Manj je tudi megle in nevihtnih dni.

Kajfež-Bogatajeva se z Al Gorom strinja, da ima človeštvo izbiro. "Ni nujno, da konča v rdečih scenarijih," je dejala. Podnebne spremembe je mogoče ublažiti tako, da se skuša povišanje temperature vzdržati na dveh stopinjah Celzija in posledično se lahko stanje z leti normalizira, je dejala. V praksi po besedah Kajfež-Bogatajeve lahko to storimo na štiri načine: varčujemo in zmanjšamo porabo energije ter drugih izdelkov, povečamo energijsko učinkovitost ob zmanjševanju odpadkov iz fosilnih tehnologij, fosilna goriva zamenjamo z alternativnimi ter zajemamo in skladiščimo ogljik.

Al Gore: Za rešitev težav je najprej potrebno znanje

Al Gore v knjigi sporoča, da za rešitev težav najprej potrebujemo znanje, ki se kaže skozi zavedanje in razumevanje. Za akcijo je pomembna tudi močna volja in zaupanje v vrednote, ki jih podpiramo, ter nenazadnje moč, ki se kaže skozi znanstvena raziskovanja in razvojem novih tehnologij na tem področju, ne pa kot denarna ali politična, je še razložila.

Vida Ogorelec Wagner iz nevladne organizacije Umanotera je urednici slovenskega prevoda Gorove knjige Ani Ugrinovič pritrdila, da je vloga politikov pri prepričevanju ljudi v resnost te problematike pomembna. Dejala je, da pri organizaciji Umanotera, skupaj s sorodnimi organizacijami, v tej smeri postopajo že desetletje, a brez opaznih učinkov.

Na novinarsko vprašanje, ali se skozi celotno Gorovo akcijo ne kažejo zgolj "dvojna merila", je Ugrinovičeva povedala, da so se sami spogledovali z različnimi publikacijami na podobno tematiko, o so se na koncu vseeno odločili za Gora, ker "je javna osebnost, ki ima ime in lažje prodre do množic".

Drnovšek: Morda naslednje takšne knjige ne bo več

Na opazko, da po spletu kroži sporočilo, izrazito kritično do knjige - v njem je izražen močan dvom stroke o tehtnosti argumentov, ki jih Gore uporablja v delu, je Kajfež-Bogatajeva odgovorila, da je Neprijetna resnica poljudna knjiga, ki je ni napisal znanstvenik in je prednostno namenjena širšemu krogu ljudi, da bi se seznanili s posledicami podnebnih sprememb in jih razumeli.

Knjiga Neprijetna resnica, ki je izšla pri Mladinski knjigi v zbirki Esenca, je nastala po Gorovem dokumentarnem filmu z istim naslovom, ki je letos prejel dva oskarja. K delu je misel zapisal tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek: "Preberite jo in povejte o njej še drugim. Naj ne gre mimo vas, morda naslednje takšne knjige ne bo več. In tudi nas ne."