Duet Jure Tori ter Ewald Oberleitner

V torek, 10 novembra, bo ob 21. uri v Menzi pri koritu na Metelkovi v Ljubljani koncert harmonikarja Jureta Torija skupaj z kontrabasistom Ewaldom Oberleitnerjem ter tolkalistom Ganesh Anandan.

Objavljeno
06. november 2009 15.11
Anna Omarczyk
Anna Omarczyk
Jure Tori, Ewald Oberleitner in Ganes Anandan so pripravili za nenavaden koncert, ki bo v torek, 10. novembra, ob 20. uri v Menzi pri koritu. Od intimističnih refleksij do improviziranih miniatur, od poustvarjanja ljudskega melosa do variacij na gypsy swing, od tradicionalnega jazza do metamorfoz klasične glasbe.

Jure Tori se je rodil leta 1975 v Trbovljah. Glasbeno šolo je začel obiskovati pri sedmih letih, harmoniko pa se je začel učiti dve leti kasneje, poleg nje igra tudi klavir ter orgle. Svojo profesionalno glasbeno pot začel pri 14-ih letih kot član zasedbe Orlek, kar mu je prineslo veliko izkušenj. Začetek sodelovanja ter ustvarjanja s skupino Orlek je bil tudi začetek ustvarjalnosti in osebne rasti. Takrat se je lotil tudi pisanja glasbe, aranžiranja in razdajanja na odru, kot sam pravi »rodila so se nova sodelovanja, nove melodije in nova čustva. Včasih na hecen, drugič na resen način igram svoje travme in radosti življenja. To je moja najlažja pot, da se skrijem ali zbežim v svoj svet.« Zadnja leta pogosto sodeluje z Ewaldom Oberleitnerjem, uglednim profesorjem jazza na graški univerzi, s katerim sta izdal tudi album. S svojim inštrumentom je prekrižaril svet, za svoje delo pa je prejel številne nagrade - med drugim so ga leta 1985 bralci revije Jazz-Life izbrali za najboljšega basista Avstrije. V svojem nadaljnjem delu je začel združevati različne glasbene tradicije, kar ga je pripeljalo do tega, da je začel na podlagi že obstoječih izumljati lastne glasbene inštrumente.