Kitajski obisk v hiši slovenskih pisateljev

Društvo pisateljev in evropska prestolnica kulture gostita pet kitajskih avtorjev.

Objavljeno
19. september 2012 21.23
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Od nedelje v Sloveniji gostuje­ izbrana delegacija mednarodno uveljavljenih kitajskih pisateljev, v kateri so Liu Jianwei, Sun Huifen, Guo Wenbin, Wu Qijie in Mei Zhuo. Kitajski pisatelji vračajo obisk slovenskim kolegom.

V sodelovanju z zavodom Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture so organizatorji za kitajske goste pripravili razgiban itinerarij, med drugim tudi nastope v Društvu slovenskih pisateljev, v novomeškem Anton Podbevšek Teatru in Mestnem gledališču Ptuj, gostje so imeli v programu tudi obisk mednarodnega literarnega festivala Pordenonelegge v Italiji.

Po besedah predsednika Društva slovenskih pisateljev Vena Tauferja, ki je goste prvi pozdravil, so nad obiskom navdušeni, po včerajšnjem ogledu jame Vilenica se z gostitelji že dogovarjajo o literarnih izmenjavah oziroma o povabilu kitajskim avtorjem na vileniški festival in recipročno slovenskih avtorjev na literarne festivale na Kitajskem.

V ponedeljek dopoldne so kitajski gostje obiskali Mestno občino Ljubljana, nekaj ur kasneje jim je dobrodošlico izrekel podjetnik Janez­ Škrabec, ki je kitajske avtorje gostil v vili Beli dvor na Bledu, zvečer pa so se gostujoči avtorji predstavili na literarnem večeru v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi ulici v Ljubljani.

Pred občinstvom, so sporočili iz društva, se je razprla knjiga daljne literature; »beseda je tekla o zapisovanju revolucionarnih bojev ter herojske dobe, figurah žensk iz kratke zgodbe Ženski iz hiše, v literaturo učarani kitajski ljudski tradiciji, idiličnem življenju na podeželju s skoraj mističnim šarmom, tako blizu rastočih velemest. K razmisleku je nagovorila tudi zgodba malega kitajskega človeka. Ali pa tibetanska tradicija in religija, ki odzvanjata v knjigi Pogodba z bogovi.«­ Nastopajoči v dvorani pisateljskega društva in občinstvo so uzrli nekatere skupne nianse v politični zgodovini, v realnosti današnjega dne in duhovnosti.

Delegacijo uglednih kitajskih pisateljev je v torek dopoldne sprejel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Predstavnike daljne dežele je navdušil z dostopnostjo ter poznavanjem in iskrenim zanimanjem za literaturo. Pogovor se je dotikal vprašanj o literarnih zvrsteh na Kitajskem in mnoštvu dialektov, ki na svoj način pripomorejo k raznoterosti kitajske književnosti.

V Novem mestu so se kitajski gostje v Anton Podbevšek Teatru pogovarjali s tamkajšnjimi gimnazijci in jim z literarnim branjem predstavili svoje ustvarjanje. Dogodek je povezoval iskrivi Boštjan Gorenc - Pižama, ki je avtorje povprašal tudi o intimnosti v sodobni kitajski književnosti in najljubših delih mladih na Kitajskem. Dijaki so bili navdušeni nad »novico« o priljubljenosti Harryja Potterja.

Po branju je delegacijo sprejel župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, ki je predstavil zgodovino mesta in se gostom pridružil na sprehodu ob Krki, zvečer pa je Veleposlaništvo LR Kitajske v Ljubljani pripravilo sprejem, ki so se ga poleg pisateljev s Kitajske udeležili predstavniki Društva slovenskih pisateljev s predsednikom Venom Tauferjem.