Poziv k sodelovanju pri prenovi mariborskih lokalov

V okviru EPK bodo študenti arhitekture prenovili deset prodajnih, gostinskih ali razstavnih prostorov v starem delu Maribora.

Objavljeno
16. februar 2012 12.24
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Maribor - V okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) bodo študenti arhitekture prenovili deset prodajnih, gostinskih ali razstavnih prostorov v starem mestnem jedru Maribora. Mariborska fakulteta za gradbeništvo zato poziva lastnike in najemnike lokalov v tem delu mesta, da se do 20. februarja prijavijo na razpis za prenovo notranjosti svojih prostorov.

S tem pozivom se je pričela prva faza projekta Prenova mestnih interierjev, ki ga pod okriljem EPK pripravlja Univerza v Mariboru. Izvedli ga bodo študenti tretjega letnika arhitekture na fakulteti za gradbeništvo pod mentorstvom arhitektov Kaje Pogačar in Marka Jaušovca.

Vsi zainteresirani imetniki lokalov morajo izpolniti prijavnico. Komisija bo izbrala deset lokalov, za katere bodo študenti brezplačno izdelali projektno dokumentacijo za prenovo notranjosti prostora.

Seznam izbranih naročnikov bo objavljen na spletni strani zavoda Maribor 2012, načrtovanje pa se bo sklenilo junija, ko bodo vse idejne zasnove tudi razstavljene v Hiši arhitekture Maribor.

Mentorica Kaja Pogačar je za STA pojasnila, da je v nadaljevanju projekta možna tudi dejanska obnova lokala. »Ostalo je stvar dogovora in odvisno predvsem od obsega načrtovane prenove,« je dejala. Lastnik ali najemnik lokala, ki se bo odločil, da bo obnovo izpeljal v letu 2012, bo prejel simbolično dotacijo v višini do 1000 evrov v opremi.

Cilj projekta je osvežitev in dvig kakovosti podobe gostilnic, kavarn, frizerskih salonov in prodajaln v mestnem jedru ter promocija mladih arhitektov. Prenova lahko obsega celotno prostorsko enoto ali pa samo en del.