Soba za goste

V Mariboru bodo nocoj odprli razstavo del gostujočih rezdenčnih umetnikov v Sobi za goste.

Objavljeno
27. september 2012 15.09
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Maribor - V nekdanji Veliki kavarni v Mariboru bodo danes odprli pregledno razstavo del, ki so jih med enomesečno rezidenco v Mariboru ustvarili umetniki v projektu Soba za goste. Razstavljalo bo 20 umetnikov iz različnih držav in z različnih umetniških področij, vsem pa je skupna izhodiščna tema Maribor.

Program mednarodnih umetniških rezidenc Soba za goste (GuestRoomMaribor) je prve goste sprejel oktobra lani. V tem času je Maribor obiskalo 23 umetnikov. V času enomesečnega bivanja so zasnovali projekte, ki so jih navdihnili mesto, njegova kultura in zgodovina, poroča STA.

Umetniki so pred iztekom svojega bivanja javnosti posamično predstavili svoje projekte v galeriji na Koroški cesti 18, sedaj pa se bodo predstavili skupaj v razstavišču v nekdanji Veliki kavarni na Glavnem trgu.

Razstava bo na ogled do 11. oktobra. Sodelujoči umetniki so iz Madžarske, Italije, Nemčije, Velike Britanije, Francije, Portugalske, Slovaške, Srbije, Ukrajine, Irana, Japonske in Južne Koreje.

Program Soba za goste izvaja Pekarna magdalenske mreže in je bil po besedah Boruta Wenzla zasnovan kot projekt povezovalne narave, zato so gostujočim umetnikom pomagali priti v stik z večino mariborskih kulturnih organizacij.

Usoda programa pa je pod vprašajem. Čeprav je bil zagnan kot dolgoročen projekt, je bil v tem letu finančno povsem odvisen od Evropske prestolnice kulture (EPK) oziroma zavoda Maribor 2012. »Želja seveda je, da program ostane, a glede na aktualne okoliščine, je zadeva zelo nejasna,« je dejal Wenzel.