Vrhunec godbenega poklona Bojanu Adamiču

Z mednarodnim simpozijem o umetnikovem življenju in delu se bo končalo Adamičevo leto v godbeništvu.

Objavljeno
23. oktober 2012 19.45
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Maribor - V poklon skladatelju Bojanu Adamiču ob stoletnici njegovega rojstva bodo ta konec tedna v Mariboru priredili mednarodni simpozij o življenju in delu tega vsestranskega umetnika. Poleg tega bodo njegovo zapuščino predstavili na dveh razstavah in dveh koncertih, s čimer se bo končalo Adamičevo leto v godbeništvu.

Skladatelj, pianist, dirigent in fotograf Bojan Adamič (1912 - 1995) se je v zgodovino slovenske glasbe zapisal kot skladatelj glasbe za pihalne godbe in orkestre ter pionir slovenskega jazza, popevke in šansona. Bil je avtor obsežne literature za big bande, ustvarjalec filmske glasbe, urednik na Radiu Slovenija in snovalec priljubljene mladinske oddaje Veseli tobogan.

»Bil je izrazito vsestranska osebnost in ravno smisel stoletnic je v tem, da se o jubilantu pridobi neko celovito vedenje, ki je potem osnova za to, da njegovega prispevka ne pozabimo več. Eden od korakov v tej smeri je tudi prihajajoči simpozij,« je na novinarski konferenci v Mariboru povedal predsednik Zveze kulturnih društev Maribor Franci Pivec, ki bo tudi vodil sobotni simpozij v dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor. Prirejata ga ljubljanska akademija za glasbo in Zveza slovenskih godb v okviru programa EPK, poroča STA.

V okviru simpozija bodo v prostorih knjižnice odprli pregledno razstavo o Adamičevem življenju in delu z naslovom Metla za mojstra, ki so jo pripravili v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) v Ljubljani. Še posebej želijo izpostaviti njegovo delo na področju fotografije, kar bodo storili na gostujoči razstavi Zven maske, ki prihaja iz Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Razstavi bosta na ogled do 24. novembra.

V soboto zvečer bo sledil koncertni del poklona Zveze slovenskih godb Bojanu Adamiču. Po besedah predsednika omenjene zveze Toneta Urbasa so k sodelovanju povabili orkestra slovenske policije in vojske pod taktirko Milivoja Šurbeka, ki bosta med drugim odigrala Adamičevo zadnje veliko delo Requiem. Prvič so skladbo izvedli leta 1999 v Cankarjevem domu, napisal pa jo je po besedilu Frana Milčinskega Ježka.

Zveza slovenskih godb je v okviru Adamičevega leta tudi stiskala prvo, prestižno izdajo Requiema, ki jo bodo predstavili na nedeljski slavnostni seji zveze ob dnevu godbeništva. Takrat bodo v mariborski Dvorani Union tudi podelili spominske listine.

Še pred slavnostno sejo bo z deli Bojana Adamiča nastopilo pet slovenskih pihalnih orkestrov. S tem se bo simbolično končalo leto Bojana Adamiča v godbeništvu, kot je leto 2012 razglasila Zveza slovenskih godb v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Maribor.