Was ist Maribor - o vzponu in padcu industrijskega giganta TAM

V nekdanji Tamovi kotlovnici bo nocoj uprizorjena dokumentarna proslava o zadnji in ključni identitetni točki Maribora.

Objavljeno
15. junij 2012 19.03
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Na simboličnem prizorišču, v nekdanji kotlovnici, ki je prav tako nekdanjo tovarno nekoč grela, sedaj pa je mrzla in zapuščena, bo danes zvečer uprizorjena tako imenovana dokumentarna proslava Was ist Maribor, posvečena vzponu in predvsem propadu največjega mariborskega industrijskega giganta, Tovarni avtomobilov in motorjev (TAM).

Avtorji Aljoša Ternovšek, Sebastijan Horvat, Matjaž Latin in Andreja Kopač so se odločili obeležiti »zadnjo in ključno identitetno točko Maribora«. Nove identitete po mnenju Ternovška mesto vse do sedaj ni uspelo najti, lahko le upamo, da bo projekt Evropske prestolnice kulture nakazal nove smernice. TAM je bil po Ternovškovih besedah država v državi, saj je bil ogromen kompleks skoraj samozadosten, v njem je bilo zaposlenih okoli deset tisoč delavcev, skupaj s kooperanti jih je bilo še enkrat toliko, če pa vključimo še družine je tovarna zagotavljala kruh okoli sto tisoč ljudem.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je TAM postal simbol tranzicijskega plenjenja ter nesposobnosti in nepripravljenosti države, da propad tovarne prepreči. V ozadju so bili finančni interesi, pa boj za politično prevlado med SD in LDS ter konflikt socialističnega in neoliberalnega modela.

Kot pravi Matjaž Latin se niso odločili za klasično gledališko predstavo, zanimal jih je realen in konkreten prikaz dogodkov, saj »resnica o usodah posameznikov in poteku dogodkov danes deluje veliko bolj fikcijsko kot marsikatera drama«. Oziroma želijo osvetliti zgodbo iz najrazličnejših zornih kotov, saj »ko padejo kulise številk, za njimi stojijo realni obrazi; žrtev ali rabljev«.

Na proslavo je med drugimi tako vabljen Maks Tajnikar, sredi devetdesetih minister za gospodarstvo, prvo besedo pa bodo imeli nekdanji delavci, ki bodo v živo pripovedovali o svojih izkušnjah. Nastopili bodo še moški pevski zbor Slava Klavora, Pihalni orkester Svoboda (nekdaj Tamov orkester) ter operna pevka Galina Čajka.