Ernst Lubitsch v Slovenski kinoteki

V Slovenski kinoteki se bo danes začela retrospektiva režiserja Ernsta Lubitscha. Program, ki bo trajal do 2. marca, bo danes ob 20. uri uvedel film Ko sem bil mrtev.

Objavljeno
05. februar 2007 14.00
Ernst Lubitsch
Ljubljana - V Slovenski kinoteki se bo danes pričela retrospektiva režiserja Ernsta Lubitscha, Berlinčana, ki je naredil veliko kariero v Hollywoodu. Program, ki bo trajal do 2. marca, bo ob 20. uri uvedel film Ko sem bil mrtev. Prikazali bodo novo restavrirano kopijo. Film je leta 1994 odkrila Slovenska kinoteka in se z najdbo vpisala v svetovne filmske arhive. Retrospektiva bo zajela zlasti zgodnje, "nemško" Lubitschevo obdobje ustvarjanja in je nastala v sodelovanju z Goethejevim inštitutom v Ljubljani.

V kinoteki bodo prikazali ducat Lubitschevih filmov iz zgodnjega obdobja, ko je še delal v Nemčiji, in pet filmov iz obdobja ustvarjanja v Združenih državah.

Nemec v Hollywoodu

Ernst Lubitsch je začel kariero pri gledališki skupini Maxa Reinhardta Deutsches Theater. Že leta 1913 pa je nastopil v nizu filmskih komedij, postal uspešen komik, začel pisati scenarije in režirati. Po letu 1922 je deloval v Hollywoodu.

Ko sem bil mrtev je Lubitsch posnel leta 1916, dve leti pozneje film Nočem biti moški in še isto leto tragično dramo Oči mumije Ma, v kateri je nastopila slavna Pola Negri. Z isto igralko je posnel nato film Carmen, ki je bila njegov prvi mednarodni uspeh. Še več hvale je požel z iskrivo satiro Princesa ostrig (1919).

Med poznejšimi mojstrovimi deli bo v kinoteki med drugim moč videti slavno Ninočko iz leta 1939 z Greto Garbo v glavni vlogi. Lubitsch je v svojih filmih nihal med komedijami in zahtevnimi zgodovinskimi dramami. Obe zvrsti sta mu prinesli mednaroden uspeh.