Evropa slavi 400 let opere

Evropa slavi 400 let opere kot glasbene oblike. Manifestacija pod motom Vsi v opero! bo konec tedna potekala v številnih opernih hišah od Lizbone do Moskve. Epicenter prireditev bo Francija.

Objavljeno
15. februar 2007 09.28
Pariz - Operne hiše iz vse Francije bodo sodelovale v proslavi velikega mednarodnega jubileja, štiristo letnice obstoja opere kot glasbene oblike. Manifestacija bo pod motom Vsi v opero! konec tedna potekala širom Evrope, v številnih opernih hišah od Lizbone do Moskve. Epicenter prireditev bo Francija s petindvajsetimi opernimi hišami v Parizu in notranjosti države, ki bodo za obiskovalce na stežaj odprle vrata svojih ateljejev ter delavnic za izdelavo kostumov in scene.

Nekatere operne hiše so pripravile koncerte in predavanja o ustvarjanju opernih predstav ter predstavitev lasulj in maskiranja, druge ponujajo obiskovalcem, da se vsaj za trenutek znajdejo v kostumih slavnih opernih interpretov.

Dnevi opere se proslavljajo skoraj brez prekinitve vse od 24. februarja leta 1607, ko so v Italiji prvič izvedli Monteverdijevega Orfeja - opero, ki je še danes na repertoarju opernih odrov po Evropi. To je bila prva operna mojstrovina v zgodovini tega žanra, ki združuje gledališče in glasbo.

V pripravi proslave sodelujejo slavne opere

Proslava velikega jubileja, štiristo letnice opere, je povezala na stotine strokovnjakov. Vsi so prepričani, da je opera, značilno evropska umetniška forma, zelo vitalna. V pripravi proslave sodelujejo slavne opere, od londonskega Covent Gardna prek milanske Scale do Dunajske državne opere.

Opera kljub temu ostaja draga umetnost, nekateri jo še vedno štejejo za elitistično - o tem bo od petka do nedelje tekla beseda na srečanju v Pariški operi, na katerem bodo sodelovali mladi umetniki iz vse Evrope in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso.

V pariški kinoteki bodo istočasno pripravili retrospektivo "opernih" filmov, kot so Mozartova Čarobna piščal, ki ga je leta 1975 posnel Ingmar Bergman, nedavno pa tudi Keneth Branagh, pa Puccinijeva Madam Butterfly, ki jo je na veliki ekran prenesel režiser in scenarist Frederic Mitterand, nečak nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Mitteranda. Predvideno je, da bodo podobne manifestacije tudi v letih 2008 in 2009.