Festival monodrame brez enega zmagovalca

Žirija šestega festivala monodrame, ki je potekal na Ptuju, se je odločila, da ne izpostavi ene same predstave, temveč denarno nagrado razdeli med vse udeležence.

Objavljeno
11. december 2006 14.14
Razigrani v lepi večerni obleki igralka Lara Jankovič…
Ptuj - Šesti festival monodrame na Ptuju se je v nedeljo končal brez zmagovalca. Žirija, ki ji je predsedoval Željko Vukmirica, članici pa sta bili Nataša Matjašec in Ivana Djilas, se je namreč soglasno odločila, da ne izpostavi ene same predstave, temveč se je odločila, da denar, namenjen za zmagovalko, enakovredno razdeli med vseh šest udeležencev festivala, so sporočili iz Mestnega gledališča Ptuj. Festival je v celoti potekal v Stari steklarski na Ptuju.

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, Laro P. Jankovič (Kot jaz) usoda Edit Piaf pripelje do preizpraševanja o lastnih mejah in zmožnostih prepuščanja umetnosti, ljubezni in življenju. Irena Mihelič (Primer počene zračnice ali dialog z golobom) gledalca na način filmsko minimalističnega izraza zapelje v usodo osamljene znanstvenice v sodobnem svetu. Alenka Tetičkovič (Eva Braun, Hitlerjeva ljubica) se v gledališko izpolnjeni predstavi poistoveti z Evo Braun in udejanji bolno seksualno navezanost na enega najusodnejših moških tistega časa.
Dejan Pevčevič (Otročarije) se je v predstavi pogumno soočil z enim od najtežjih izzivov za odraslega igralca, igrati ali biti otrok. Maja Gal Štromar (Alma Ajka - delikatesno metafizični manifest v treh slikah) v interaktivnem delu predstave s pomočjo elementov psihodrame sprosti publiko ter spregovori o lastnih in nacionalnih kompleksih. Aleš Valič (Al' en al' dva?) v lik sodobnega ruralnega oštirja Alena z izjemno veščino vnaša tradicionalne obrazce Harlekina iz komedije dell'arte, je zapisala žirija.