Festival Sundance: Čas za družbene teme

V ameriški zvezni državi Utah se bo danes s filmom "Chicago 10" Bretta Morgena pričel Sundance, filmski festival neodvisnega filma.

Objavljeno
18. januar 2007 10.24
Režiser Brett Morgen
Park City - V ameriški zvezni državi Utah se bo danes s filmom Chicago 10 Bretta Morgena pričel Sundance, filmski festival neodvisnega filma. Organizatorji do 28. januarja obljubljajo 125 igranih in dokumentarnih filmov iz 24 držav, med njimi jih bo kar 80 doživelo svetovno premiero. Dokaz, da festival podpira kulturno raznolikost, je tudi program "Sundance en espagnol", v katerem bodo predstavljeni španski, mehiški in bolivijski filmi. Ob koncu Sundancea, ki ga je leta 1981 ustanovil igralec Robert Redford, bodo kot vsako leto podelili številne nagrade.

V nasprotju s preteklimi leti, ko je bila v ospredju intima, se letošnji filmi posvečajo širšim družbenim temam, o čemer priča že otvoritveni film Chicago 10. Omeniti velja tudi film Life Support režiserja Nelsona Georgea, ki tematizira problematiko aidsa v New Yorku.

Sundance si je skozi čas pridobil ugled, da močno prispeva k preboju malih neodvisnih filmov in njihovih režiserjev. Festival je denimo zelo vplival na umetniško pot Stevena Soderbergha, ki je leta 1989 na Sundanceu predstavil svoj film Seks, laži in videotrakovi.