Festival Sundance kot kritika Busha

Robert Redford je v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah odprl filmski festival Sundance s političnim dokumentarcem in kritiko o načinu vladanja predsednika Busha.

Objavljeno
19. januar 2007 10.31
Park City - Robert Redford je včeraj zvečer v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah odprl filmski festival Sundance s političnim dokumentarcem in kritiko o načinu vladanja predsednika Busha. Pred premiero filma "Chicago 10" je Redford opozoril, da so po terorističnih napadih leta 2001 mnogi državljani "v duhu enotnosti" raje molčali in političnemu vodstvu dali proste roke. "Mislim, da nam (Busheva vlada) dolguje veliko in vsesplošno opravičilo," je menil Redford.

V zvezi s "Chicagom 10", dokumentarnim filmom o protivietnamskih demonstracijah in stopnjevanih protestih ob robu konvencije Demokratov leta 1968 v Chicagu, je Redford pohvalil pogum tedanjih aktivistov, da so protestirali proti politiki vojne. Na novinarski konferenci pred projekcijo se je Redford pošalil: " Sem levičar (left-handed). Nisem nikakršen zmernež."

Na največjem festivalu neodvisnega filma, nastalega izven hollywoodskih studiev, bodo v prihodnjih desetih dneh predvajali 125 igranih in dokumentarnih filmov, od tega jih je skoraj polovica režiserskih prvencev. Zastopanih je 24 držav, 80 filmov bo imelo na Sundanceu svetovno premiero.