Film Sanjske punce z največ nominacijami

Musical Sanjske punce Billa Condona je dobil največ nominacij za najprestižnejšo ameriško filmsko nagrado oskar. Med osmimi nominacijami ni tiste za najboljši film.

Objavljeno
23. januar 2007 17.34
Prizor iz filma Sanjske punce
Los Angeles - Musical Sanjske punce Billa Condona je dobil največ nominacij za najprestižnejšo ameriško filmsko nagrado oskar, vendar med osmimi nominacijami ni tiste za najboljši film. Ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki je danes v Los Angelesu objavila ožji izbor za nagrade, ki jih bo podelila 25. februarja, je za najboljši film nominirala filme Babilon, Kraljica, Dvojna igra, Naša mala mis ter Pisma z Iwo Jime.

Drugi film z največ nominacijami je Babilon mehiškega režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja s sedmimi nominacijami, tretja pa sta mehiški film "Pan's Labyrinth" in britanski film Kraljica s po šestimi.

Najboljši režiser

Režiser Martin Scorsese, ki kljub izredni karieri in šestim nominacijam še ni dobil oskarja, je tokrat nominiran za najboljšo režijo za svoj triler Dvojna igra. Za najboljšega režiserja so nominirani še Mehičan Alejandro Gonzalez Inarritu za Babilon, Clint Eastwood za Pisma z Iwo Jime, Stephen Frears za Kraljico ter Paul Greengrass za United 93.

Najboljša igralka

Za najboljšo igralko so nominirane španska igralka Penelope Cruz (Vrni se), britanska Judi Dench (Notes on a Scandal) ter z zlatim globusom nagrajena britanska igralka Helen Mirren za vlogo britanske kraljice Elizabete II. v Kraljici. Nomirani sta tudi dvakratna oskarjevka Meryl Streep (Hudičevka v Pradi), za katero je to že 14 nominacija za oskar, in Kate Winslet (Little Children).

Najboljši igralec

Za najboljšega igralca so nominirani Leonardo DiCaprio (Blood Diamond), Ryan Gosling (Half Nelson), Peter O'Toole (Venus), ki je bil za nagrado nominiran že sedemkrat, Will Smith (The Pursuit of Happyness) ter z zlatim globusom že nagrajeni Forest Whitaker za vlogo ugandskega diktatorja Idija Amina v filmu Zadnji škotski kralj.

Najboljša moška stranska vloga

Za najboljšo moško stransko vlogo so nominirani Alan Arkin (Naša mala mis), Jackie Earle Haley (Little Children), Djimon Hounsou (Blood Diamond), Eddie Murphy (Sanjske punce) ter Mark Wahlberg (Dvojna igra).

Najboljša ženska stranska vloga

Za najboljšo žensko stransko vlogo so nominirane Cate Blanchett (Notes on a Scandal), desetletna Abigail Breslin (Naša mala mis), Jennifer Hudson (Sanjske punce) ter Adriana Barraza in Rinko Kikuchi za vlogi v filmu Babilon.

Izvirni scenarij

Za izvirni scenarij so nominirani Guillermo Arriaga (Babilon), Iris Yamashita in Paul Haggis (Pisma z Iwo Jime), Michael Arndt (Naša mala mis), Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth) ter Peter Morgan za Kraljico.

Scenarij po predlogi

Za scenarij po predlogi so nominirani britanski komik Sacha Baron Cohen s sodelavci za film Borat; Alfonso Cuaron, Timothy J. Sexton, David Arata, Mark Fergus in Hawk Ostby (Children of Men); William Monahan (Dvojna igra); Todd Field in Tom Perrotta (Little Children) ter Patrick Marber (Notes on a Scandal).

Najboljši tujejezični film

Mehiški film Pan's Labyrinth Guillerma del Tora je nominiran tudi za najboljši tujejezični film. Nominirani so tudi danski "After the Wedding", nemška vojna drama "Das Leben der Anderen", kanadski "Water" in alžirski "Days of Glory".

79. podelitev oskarjev bo 25. februarja v Hollywoodu, vodila jo bo komedijantka Ellen DeGeneres.