1. dan Festivala slovenskega filma

Na nocojšnji otvoritvi v središču Razredni sovražnik Roka Bička in Badjurov nagrajenec Karpo Godina.

Objavljeno
11. september 2013 15.45
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Čeprav je imel prvi dan 16. festivala slovenskega filma predvečer - včeraj se je v portoroškem avditoriju odvrtela posebna projekcija filma V začetku je bil greh, s katero so organizatorji obeležili 100-letnico rojstva češkega režiserja Františka Čapa - se praznik slovenskega filma zares začenja danes.

Program teče že od dopoldanskih ur, ko so v sklopu programa otroških in mladinskih filmov za šole predvajali Poletje v školjki. Danes bosta v sekciji Panorama prikazana tudi filma Anje Medved Zbrani - zaupno o skupnem o človekovem ambivalentnem odnosu do narave in film Eme Kugler Odmevi časa, v katerem avtorica razmišlja o svobodi.

Ob 17. uri se začenja prvi sklop študijskih filmov zatem pa bo sledila retrospektiva kratkih filmov letošnjega Badjurovega nagrajenca Karpa Godine. Vanjo so organizatorji uvrstili filme Pes, Divjad, A. P. (Anno Passato), O ljubezenskih veščinah ali film s 14.441 sličicami, Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk in Zdravi ljudje za razvedrilo.

Ob 20:30 uri bo uradna otvoritev festivala s slovensko premiero filma Razredni Sovražnik Roka Bička, ki je pravkar na festivalu v Benetkah prejel nagrado Združenja evropskih in sredozemskih kritikov Fedeora. Uvedel ga bo kratki animirani film Boles avtorice Špele Čadež, v katerem nadobudnega pisatelja soseda prostitutka nagovori, naj ji spiše ljubezensko pismo.