10 najboljših filmov iz leta 2015 po izboru Igorja Prassla

Po katerih filmih si bo programski vodja festivala animiranega filma Animateka Igor Prassel zapomnil iztekajoče se leto.

Objavljeno
27. december 2015 10.08
Pi. K.
Pi. K.

1. Deček in svet / The Boy and the World

Zgodba: Igrivi in brezskrbni deček odrašča na idiličnem brazilskem podeželju, kjer se je čas ustavil. Pravo nasprotje je mesto, kaotični metropolis, v katerega se mora s trebuhom za kruhom odpraviti njegov oče, za njim pa tudi deček. V mestu opazuje družbeni ustroj sveta, ki ga zaznamujejo medijske manipulacije, kontejnerji oblačil, mehanične živali in množica odpadkov.

2. Fantomski deček / Phantom boy (kino distribucija v Sloveniji od marca 2016)

Zgodba: Policista Alexa med preiskavo poškoduje skrivnostni lik z iznakaženim obrazom. Ko obtiči v bolnišnici, tam spozna enajstletnega bolnika Léa, ki lahko z močjo volje zapusti svoje telo. Deček zna leteti in kot fantom neopazno prehajati skozi stene. Alex skupaj z neustrašno novinarko Marie po Léovi zaslugi lahko odigra angela varuha.

3. Kamenje v mojih žepih / Rocks in My Pockets

Zgodba: Lepa, izobražena, velikih upov za prihodnost polna Anna se poroči s trideset let starejšim avanturističnim podjetnikom. A s poroko pride ljubosumje in mož Anno skrije v gozd, daleč proč od poželjivih moških pogledov, kjer mu rodi osem otrok. Ko družino prizadene gospodarska kriza, ostaja Anna trden steber: otroke uči preživetja v naravi, iz doline tovori vodo za živino in odira zajce za novo gospodo. Toda nekaj v njej je hudo narob. 

4. Pesem morja / Song of the Sea

Ganljiva animirana pripoved, v kateri se na ozadju čudovito izrisane irske pokrajine mojstrsko prepletajo zgodbe iz irske in škotske mitologije z zgodbo sodobne družine. Film je bil nominiran za oskarja za najboljši animirani film.

 

5. Kačji objem / Embrace the Serpent

Zgodba: Evropska znanstvenika že štirideset let potujeta po amazonskem pragozdu v iskanju svete rastline, ki bi ju lahko ozdravila. Tam naletita na Karamakateja, amazonskega šamana, zadnjega preživelega predstavnika svojega ljudstva. Iz tega odnosa se splete epska pripoved o zbliževanju, izdaji ter postopoma tudi o neomajnem prijateljstvu med šamanom in raziskovalcema.

6. Idila

Zgodba: Amaterski fotomodel Zina se po prekrokani noči odpravi na modno fotografiranje v naravo v družbi ambiciozne Mie, apatične Dragice in snobovskega fotografa Blitcza. Na poti do lokacije srečajo nekaj čudaških domačinov, za katere se ne zmenijo. Na idiličnem travniku, ki so si ga izbrali za fotografiranje, jih grobo napadeta domnevna lastnika travnika Francl in Vintlr. Tako se povsem običajno modno snemanje v naravi začne spreminjati v neusmiljen boj za preživetje.

7. Čarobna gora / Magic Mountain

Zgodba govori o tem, kako se različni posamezniki ob soočenju s smrtjo sprašujejo o pomenu življenja.

8. Družinski film / Family Film

Zgodba: Mož in žena s psom odideta na križarjenje, njuna najstniška otroka pa ostaneta sama doma, kjer končno lahko uživata svobodo brez starševskega nadzora. Starejša hči je dovolj zrela in odgovorna, medtem ko petnajstletnega sina tarejo značilne najstniške težave. Potem se nekega dne starša prenehata oglašati z drugega konca sveta. Sta postala žrtvi hudega neurja? Njun pes se je, kot kaže, rešil, a se na samotnem otoku bori za preživetje

9. Zenit / High Sun

Zgodba: Tri zgodbe o prepovedani ljubezni med hrvaškim fantom in srbskim dekletom, postavljene v tri zaporedna desetletja v sosednji vasi z dolgo zgodovino medetničnega sovraštva.

10. Anomalisa

Avtor knjig za delo s strankami se sooči s svojo nesposobnostjo navezovanja stikov z ljudmi. Neko noč na službeni poti spozna neznanca, ki spremeni njegov pogled na svet.