25. Liffe že napoveduje svoj program

Retrospektiva bo letos posvečena Alekseju Germanu, nedavno preminulemu velikanu sovjetskega in ruskega filma.

Objavljeno
16. september 2014 13.44
V. P. S., kultura, STA
V. P. S., kultura, STA

Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe bo v 25. izdaji potekal od 12. do 23. novembra. Retrospektiva bo letos posvečena Alekseju Germanu, nedavno preminulemu velikanu sovjetskega in ruskega filma, čigar poslednji film Težko je biti Bog premika meje filmske govorice. Sklop Posvečeno bo namenjen švedskemu režiserju Rubenu Ostlundu.

V uradnem tekmovalnem sklopu Perspektive se bodo mladi režiserji potegovali za nagrado vodomec, sklop Predpremiere bo namenjen filmskim vrhuncem, odkupljenim za predvajanje po Sloveniji, v sklopu Kralji in kraljice bodo prikazali dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma, Panorama svetovnega filma pa bo predstavila festivalske favorite s petih celin.

Ekstravaganca, t.i. polnočni kino, bo prinesla raznovrstne, drznejše in žgečkljive vsebine, tematska retrospektiva Veliko platno pa bo posvečena filmom, ki si jih poznavalci zaradi posebnih avdiovizualnih kvalitet želijo videti zgolj na velikem platnu.

Liffe bo v sodelovanju s Kinodvorom petič ponudil Kinobalon, samostojen sklop za gledalce od 7. do 14. leta starost. Sekcija Kino-integral bo namenjena pregledu eksperimentalnega filma, Evropa na kratko pa se imenuje tekmovalni program kratkega filma.

Spremljevalni program bo kot običajno vseboval pogovore s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci, okrogle mize, seminarje in razstavo.

Režiser najboljšega filma iz Perspektiv bo po izbiri mednarodne žirije prejel nagrado vodomec. Gledalci bodo med celovečernimi filmi, ki nimajo zagotovljene slovenske distribucije, izbirali svojega favorita. Film z najvišjo povprečno oceno bo prejel nagrado občinstva - zmaj. Mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev bo podelila nagrado FIPRESCI, nagrajen pa bo tudi najboljši kratki film.

Filmske projekcije bodo potekale v Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, Kinodvoru, Kinu Šiška, Kinu Komuna, Slovenski kinoteki in Koloseju Maribor, osrednje festivalsko središče pa bo urejeno v drugem preddverju Cankarjevega doma.

Predprodaja vstopnic se bo začela 21. oktobra, ko bo tudi izšel katalog. Komplete vstopnic s popustom bo mogoče kupiti tudi prek spleta, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Na lanskem Liffu je nagrada vodomec pripadla filmu Miele italijanske režiserke Valerie Golino. Festival je lani ponudil več kot 120 filmskih zgodb, med njimi cannskega zmagovalca Adelino življenje.