Absolutni favorit je film Božji možje

V pariškem gledališču Chatelet bodo nocoj 36. zapored podelili nacionalne filmske nagrade, cezarje. Na slovesnosti, ki jo bo vodila oskarjevka Jodie Foster, bodo razdelili kipce v 21 kategorijah. Med nominiranci so imena, kot so Catherine Deneuve, Charlotte Gainsbourg, Kristin Scott Thomas, Gerard Depardieu, Mathieu Amalric in Roman Polanski.

Objavljeno
25. februar 2011 13.28
Ti. L., delo.si
Ti. L., delo.si
Pariz - Absolutni favorit med nominiranci je film Božji možje, ki ima 11 nominacij, med drugim za najboljši film, najboljšega režiserja (Xavier Beauvois), najboljšega igralca (Lambert Wilson) in najboljši scenarij (Etienne Comar in Xavier Beauvois). Film so predvajali tudi na zadnjem Liffu.

Kar osem nominacij si je prislužil film Romana Polanskega Pisatelj v senci, ki lahko upa tudi na cezarja za najboljši film in za najboljšega režiserja. V omenjenih dveh kategorijah je nominiran še en znanec lanskega Liffa, Turneja Mathieuja Amalrica, ki ima skupno šest nominacij.

Za cezarja za najboljši film se potegujejo še filmi L'Arnacoeur Pascala Chaumeila, Gainsbourg (Vie heroique) Joanna Sfarja, nominiranec za zlatega medveda na lanskem Berlinalu Mamut Benoita Delepineja in Gustava Kerverna ter Le nom des gens Michela Leclerca.

Poleg Polanskega, ki je na podelitvi cezarjev slavil že dvakrat, in Amalrica so za najboljšega režiserja v igri še Olivier Assayas, Xavier Beauvois in Bertrand Blier. Za najboljšo moško vlogo so poleg Wilsona nominirani še Gerard Depardieu, Romain Duris, Eric Elmosnino in Jacques Gamblin. V ženski kategoriji so v ožjem izboru Isabelle Carre, Sara Forestier, Charlotte Gainsbourg, Kristin Scott Thomas in Catherine Deneuve, ki že ima dva kipca.

Med kandidati v tujejezični kategoriji so filmi Bleščeča zvezda Jane Campion, Izvor Christopherja Nolana, Nepremagljiv Clinta Eastwooda in Socialno omrežje Davida Fincherja, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.