Einstein: Fizik, ki je tudi žrebec

Vikend se je v Londonu srečal z igralsko zasedbo prve igrane serije National Geographica, Genij, ki predstavlja življenje fizika Alberta Einsteina.

Objavljeno
20. april 2017 17.53
Geoffrey Rush as Albert Einstein in National Geographic's 'Genius'.

(photo credit: National Geographic/Dusan Martincek)
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend

V obdobju razcveta televizijskih serij je na to pot stopil tudi National Geogaphic, v njihovi prvi igrani seriji bomo spoznali Alberta Einsteina v različnih obdobjih življenja. Vikend je dobil ekskluzivno priložnost, da se v Londonu sreča z igralsko zasedbo, v kateri sta tudi Geoffrey Rush in Emily Watson, pogovarjali pa smo se še z režiserjem in producentom Ronom Howardom. Vsi so zatrdili, da bomo zaradi te serije na Einsteina gledali drugače, to pa nam je postalo jasno že na premiernem ogledu serije – v prvem prizoru, v katerem se pojavi, se namreč Einstein predaja strastem s svojo tajnico, ta pa je s hrbtom naslonjena kar na tablo, polno enačb.

Einsteina v seriji igrata dva igralca, ostarelega genija igra Geoffrey Rush, mladega pa Johnny Flynn. In če pri Rushu vidimo podobnost z Einsteinom, tega nikakor ne moremo trditi za svetlolasega angleškega glasbenika in igralca Flynna, ki je moral zaradi tega pred snemanji kar nekaj ur preživeti v maski. Na okrogli mizi, ki je sledila premieri, se je voditelj, znani britanski komik Stephen Fry iz tega celo ponorčeval, rekoč, da je Johnny bolj kot Einsteinu podoben nacistom, ki v seriji ostarelega Einsteina lovijo po ulicah. V desetdelni nadaljevanki bomo namreč lahko spoznali Einsteinova politična prepričanja oziroma bolje rečno ne-prepričanja, odnos s starši, težave, s katerimi se je srečeval v času izobraževanja, slabo vest ob spoznanju, da so njegova odkritja odprla pot izumiteljem atomske bombe, in seveda ženske, ki so mu prekrižale pot. Med njimi sta njegova prva žena Mileva Marić (Samantha Colley) in njegova druga žena Elsa Einstein (Emily Watson), ki je bila hkrati njegova sestrična.

Geoffrey Rush, v seriji starejši Albert Einstein


O Einsteinu

Ni veliko junakov, ki so tako radovedni in sočutni in so zaradi tega slavni. Tak je bil še Charlie Chaplin, a v nasprotju z njim Einstein ni bil umetnik, bil je fizik. Fizik s političnim in filozofskim stališčem, šarmantno osebnostjo in smislom za humor … In seveda fizik, ki je bil hkrati žrebec. To zadnje je napisal v davčno napoved pod poklic: fizik – žrebec (smeh).

O tem, zakaj je Einstein ikona

Zanimivo je, da fizik postane zvezdnik, verjetno je to postal, ker je bil dober človek. Govoril je, da smo si ljudje različni, naj ne upoštevamo vseh pravil, naj si postavljamo vprašanja. Bil je filozof, ne da bi rekel, da je filozof.

O seriji

Že vnaprej je bilo mišljeno, da bo knjiga Walterja Isaacsona o Einsteinu postala scenarij, a če bi posneli film, bi lahko v uri in pol povedali le nekaj malega o enem delu njegovega življenja, v desetih delih pa so lahko o Einsteinu povedali veliko več. Od kod je prišel ta lik, ki ga danes vsi poznamo in je videti kot kak emoi, kakšno je bilo njegovo otroštvo, kakšno je bilo njegovo šolanje. Preden so zvezdnikom rekli zvezdniki, je on postal slaven zaradi nečesa, česar nihče ne razume (smeh).

O igranju violine

Za film Kradljivka knjig sem se naučil igrati harmoniko, za Pirate s Karibov sem se učil sabljanja, a pri violini, ki sem jo moral igrati kot Einstein, sem bil na ravni petletnika. Violino igraš dobro ali pa grozljivo (smeh). Upam, da bo vsaj na ekranu videti, kot da znam igrati.

 

Ron Howard, producent serije (na fotografiji desno)

O seriji

Hoteli smo prikazati čim več njegovega življenja, od tega, kako se je boril kot mlad znanstvenik, do tega, kako se je kasneje kot kontroverzna javna oseba srečeval s povsem drugačnimi pritiski. Gledalcev ne bo presenetilo le njegovo zanimivo zasebno življenje, temveč tudi dejstvo, da je bil zaradi svojih idej izpostavljen pritiskom in celo nevarnosti. V starosti pa se je seveda tudi on obrnil k vprašanju: kako sem živel svoje življene in kaj je to pomenilo za svet.

O Einsteinu

Takšnemu človeku se težko približaš kot fiziku, ker ne znaš razmišljati na takšen način, čeprav sem se temu malo približal, že ko sem režiral film Čudoviti um. John Nash se ni znal najbolje izražati, bil je zaprt človek, Einstein pa je bil na srečo zelo odprt človek, ki je tudi odlično pisal. Bil je inovator: in to je hkrati definicija genialnosti – da sam sebe vprašaš težka vprašanja in delaš proti logiki večine.

O Geoffreyju Rushu

Seveda je bil Geoffrey najboljša izbira za to vlogo. Je odličen igralec, fantastičen je bil v filmu Sijaj, iz njega sije inteligenca. Inteligence namreč ne moreš zaigrati, ne potrebuješ izobrazbe, a če hočeš igrati genija, moraš biti tudi ti genialen.


Emily Watson, v seriji druga Einsteinova žena

O Einsteinu in Elsi

O Einsteinu sem pred serijo vedela toliko kot večina, zdaj pa sem zares navdušena predvsem nad vsem, kar izvemo o njem kot o mladeniču. Zavračal je vero, nacionalnost in vse ostale strukture, ki uokvirjajo naša razmišljanja o svetu. In potem je o vsem tem zares razmišljal. Njegov odnos z Elso je bil zelo zapleten, njegovo zasebno življenje je bilo tako ali tako velika katastrofa. Z Elso sta bila bratranec in sestrična, bila sta si blizu, ona je ustvarila in varovala svet, v katerem je on lahko bil Einstein. Pripomogla je tudi k temu, da je nastala podoba Einsteina, ki jo poznamo danes. Rekla je: z drugimi ženskami lahko počneš, kar koli želiš, a moraš biti diskreten in vedeti, da sem jaz vedno prva, jaz sem gospa Einstein.

O Geoffreyju Rushu

Z Geoffreyjem sva že večkrat igrala skupaj, sva kot ostareli par (smeh). Je izjemno radoveden človek, ko snemamo na določeni lokaciji, hoče tam vse spoznati, gre na koncerte in v gledališče. Ni nekdo, ki bi le prišel na delo, o vlogi se hoče pogovarjati. Določeno vrstico lahko poveš na tisoč različnih načinov in on hoče to izpiliti.

O vlogah za ženske v televizijskih serijah

Množična produkcija televizijskih serij je res nekaj odličnega, ker v Hollywoodu za ženske po 32. letu ni več vlog. Na televiziji pa starejše ženske dobimo izjemno zanimive vloge in vesela sem, da živim v teh časih.



Johnny Flynn, v seriji mlajši Albert Einstein


O Einsteinovi podobi

Veliko fizikov na akademiji se je tedaj striglo na kratko, bili so ponosni na svoje vojaško družinsko ozadje, on pa je hotel s svojimi lasmi povedati, da se ne bi nikoli približal vojski. Njegov videz je bil način, kako je kazal svojo nekonformistično naravo. Kasneje v življenju, ko je imel veliko denarja, je vsega razdal, denar ga ni zanimal. Ni zapravljal časa s tem, da bi se urejal ali na primer oblekel nogavice (smeh). Raje je mislil na druga stvari.

O igranju ikone

Z Geoffreyjem sva se raje pogovarjala o različnih drobcih iz njegovega življenja, kot da bi razmišljal: o, moj bog, igram Einsteina. Raje sem raziskoval, kako je nosil klobuk ali kako se je oblekel. Spomnil sem se, da sem imel tudi jaz v srednji šoli dolge lase in si rekel: uf, ta vzgib razumem, to lahko odigram.