Aleksandru Sokurovu evropska filmska nagrada za življenjsko delo

Sokurov velja za enega najpomembnejših sodobnih filmarjev, filmi so ga pogosto pripeljali do napetih odnosov s sovjetskimi oblastmi.

Objavljeno
06. junij 2017 16.50
reut*Sokurov
V. U., STA
V. U., STA

Ruski filmski ustvarjalec Aleksander Sokurov dobi evropsko filmsko nagrado za življenjsko delo. Evropska filmska akademija bo 65-letnika počastila 9. decembra v Berlinu za njegov prispevek režiserja, dramaturga in kamermana.

Sokurov je pomemben in navdihujoč glas v evropskem filmu, je akademija sporočila po pisanju nemške tiskovne agencije DPA.

Pri tem je Evropska filmska akademija izpostavila še njegovo zavezanost svobodi umetnosti in humanističnim vrednotam.

Nagrade po padcu sovjetskega režima

Sokurov velja za enega najpomembnejših sodobnih filmarjev. Diplomant filmske šole VGIK je s svojimi filmi pogosto ustvaril napetost s sovjetskimi oblastmi, vendar pa je imel podporo drugih filmskih mojstrov, kot je Andrej Tarkovski. Po padcu režima so njegovi filmi začenjali dobivati nagrade po svetu.

Njegova najpomembnejša igrana filma sta Ruski zaklad iz leta 2002, posnet v enem samem kadru, in Faust iz leta 2011, ki je na beneškem festivalu dobil zlatega leva za najboljši film. Režiral pa je tudi več kot 20 dokumentarcev.

Nagrajen je bil tudi v Berlinu, Cannesu, Moskvi, Torontu, Locarnu in na evropskih filmskih nagradah, piše na spletni strani filmske baze podatkov IMDb. V zadnjem obdobju se je leta 2015 predstavil na festivalu v Benetkah s filmom Francofonia o muzeju Louvre med nacistično okupacijo.