Assange za začetek filmskega festivala

Letošnja filmska bera na septembrskem festivalu v Torontu vključuje filme, ki temeljijo na resničnih zgodbah oziroma so posneti o resničnih osebnostih.

Objavljeno
31. julij 2013 13.10
Je. K., kultura
Je. K., kultura

Mednarodni filmski festival, ki bo med 5. in 15. septembrom potekal v Torontu, se bo v svoji 38. izdaji osredotočil na filme, ki temeljijo na resničnih zgodbah oziroma ljudeh, poroča STA.

Otvoritveni film Billa Condona The Fifth Estate (Peta veja oblasti) je zgodba o ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu.

V njem bo glavno vlogo odigral igralec Benedict Cumberbatch, ki je slovenskemu občinstvu znan kot Sherlock Holmes v BBC-jevi nadaljevanki iz leta 2010. Britanski igralec naj bi bil Assangev simpatizer.

Dramatični triler se ukvarja s  vprašanjem sodobnega časa, denimo, kakšna je cena skrivnosti v svobodni družbi in kakšna je cena njihovega razkritja. Fiilm je nastal na podlagi knjig: Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World's Most Dangerous Website Daniela Domscheit-Berga in WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy britanskih novinarjev Davida Leigha in Luka Hardinga. Film producira studio DramWorks Stevena Spielberga.

»Je film o temi, za katero verjamemo, da je v tem času najpomembnejša - o informacijah in kdo jih obvladuje,« je o filmu dejal umetniški vodja festivala Cameron Bailey. Assange, ki naj bi prebral scenarij za film, nad njim ni navdušen. Po njegovem gre za »resen propagandističen napad na WikiLeaks in na integriteto ljudi, ki delajo na njem (...)« Assangeve obtožbe so nekateri zavrnili, češ da ni prebral zadnje verzije scenarija.

Duh časa na filmu

Na največjem filmskem festivalu v Severni Ameriki bodo poleg biografije Assangea predvajali še okoli 40 filmov režiserjev iz Južne Afrike, Francije, Kanade, Južne Koreje, Avstralije, Nemčije, ZDA in Velike Britanije, ki po besedah Baileyja zajemajo »duha časa«.

Tako bodo med drugim prikazali biografski film Mandela: Long Walk to Freedom (Mandela: Dolga pot do svobode) režiserja Justina Chadwicka, v katerem je nekdanjega južnoafriškega predsednika zaigral Idris Elba. Film Johnatana Teplitzkega The Railway Man (Železničar) govori o Ericu Lomaxu, ki je bil leta 1942 kot britanski oficir v japonskem vojnem ujetništvu. Tam je moral sodelovati pri gradnji zloglasne »železnice smrti«.

Malo globlji vpogled v zgodovino bo ponudil film Steva McQuenna 12 Years A Slave (Suženj 12 let) o svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga leta 1841 ugrabili v New Yorku in prodali v suženjstvo.