Begunska kriza in Twin Peaks

Cannes 2017: Za jubilejni, 70. mednarodni filmski festival so program pripravili še posebej skrbno.

Objavljeno
16. maj 2017 19.44
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Eden najpomembnejših filmskih festivalov na svetu, canski, ki se začne danes in se bo končal 28. maja, je letos jubilejni, sedemdeseti. Po tradiciji so na program uvrstili filme uveljavljenih avtorjev in tudi takšne, ki napovedujejo smernice v svetovni kinematografiji.

Festival bodo odprli s filmom Arnauda Desplechina Les fantômes d´Ismaël (Ismaëlove prikazni), ki ne tekmuje za nagrado. V glavno tekmovalno selekcijo so uvrstili 19 filmov, med katerimi s po petimi oziroma štirimi prevladujejo francoski in ameriški.

V tri glavne programe so uvrstili vsega 49 filmov iz 29 držav, med avtorji je devet debitantov v glavnem tekmovalnem programu, Posebnem pogledu in zunaj konkurence.

Nicole Kidman v filmu The Beguiled, ki ga je režirala Sofia Coppola. Foto: AP

Begunska kriza

Osrednja tema festivala je begunska kriza, s katero se ukvarja več avtorjev. Na prvem mestu kaže omeniti avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja, čigar filmu Happy End mnogi že vnaprej napovedujejo zmago. Haneke je med redkimi, ki se ponašajo z dvema zlatima palmama, prejel ju je za Beli trak in Ljubezen. Če jo bo dobil tudi tokrat, bo prvi filmski avtor s tremi temi prestižnimi nagradami.

Kot eden najizvirnejših in najprepričljivejših analitikov bolne sodobne družbe nadaljuje tam, kjer je smrt ustavila Ingmarja Bergmana. V najnovejšem filmu pripoveduje o francoski družini srednjega razreda, ki živi izolirano med migrantsko krizo, s katero se srečuje Evropa, s poudarkom na begunskem taboru v Calaisu. V filmu igrajo zvezdniki Isabelle Huppert, Mathieu Kassovitz in 87-letni Jean-Louis Trintignant, ki je odlično opravil svoje delo v Ljubezni.

Prvenec Vanesse Redgrave

Z begunci se ukvarja tudi madžarski avtor Kornél Mundruczó v filmu Jupiter's Moon (Jupiterjeva luna), o beguncu, ki ima sposobnost lebdenja. Beguncem se je posvetila tudi britanska igralka Vanessa Redgrave z dokumentarnim filmom Sea Sorrow (Morsko gorje), ki ne tekmuje za nagrado. Vanessa Redgrave, rojena leta 1937, je med drugo svetovno vojno tudi sama izkusila begunstvo. To je njen režiserski prvenec, v katerem glavno vlogo igra Ralph Fiennes.

Canski ljubljenec François Ozon bo predstavil dramo L’amant double (Dvojni ljubimec) o ljubezni med mlado žensko (Marine Vacth) in njenim psihoanalitikom (Jérémie Renier), v filmu nastopa tudi ena največjih francoskih zvezdnic Jacqueline Bisset. Znameniti ruski režiser Andrej Zvjagincev tri leta po odličnem Leviatanu prihaja z dramo Neljubov (Brez ljubezni).

Po desetih letih bo svoj film v Cannesu predstavil nemški režiser turškega rodu Fatih Akin. Film ima naslov Aus dem Nichts (Iz nič) in govori o povezavi med terorizmom in maščevanjem v turški skupnosti. V Akinovem filmu, katerega protagonisti so razpeti med resničnim in začasnim domom (Turčija in Nemčija), glavno vlogo igra hollywoodska igralka Diane Kruger, po rodu Nemka.

Nicole Kidman v štirih filmih

Vse bolj ugleden grški režiser Jorgos Lantimos, ki kariero nadaljuje v ZDA, bo predstavil The Killing of Sacred Deer (Uboj svetega jelena), srhljivko o disfunkcionalni družini vrhunskega kirurga, ki ga igra Colin Farrell. Njegovo ženo igra Nicole Kidman, ki nastopa v kar štirih filmih letošnje canske selekcije. Lantimos je za svoj film Jastog, prvi v angleščini, pred dvema letoma v Cannesu dobil nagrado žirije.

Dve leti po uspešnem filmu Carol se v Cannes vrača Američan Todd Haynes, ki tekmuje z dramo Wonderstruck, v kateri se prepletata zgodbi o deklici in dečku v razmiku 50 let. Ukrajinski režiser Sergej Loznica prihaja z dramo A Gentle Creature (Nežno bitje), za katero je napisal tudi scenarij, Michel Hazanavicius s filmom Le redoutable, o ljubezni kultnega režiserja Godarda s 17-letno igralko Anne Wiazemsky, s katero se je tudi poročil.

Jacques Doillon bo predstavil še eno biografsko zgodbo o Rodinu in njegovi ljubezni Camille Claudel. Rodina igra Vincent Lindon. Letos bodo predstavili tudi dva televizijska filma v produkciji Netflixa − Okja Bonga Joonhoja in Meyerowitz Stories Američana Noaha Baumbacha, v katerem igrajo zvezdniki Adam Sandler, Emma Thompson, Ben Stiller, Dustin Hoffman in Candice Bergen. Korejski avtor Hong Sangsoo ima film Geu-hu (Dan zatem).

Dvanajst režiserk

Dvanajst filmov so režirale ženske. Oskarjevka Sofia Coppola predstavlja dramo The Begulied (Preslepljene). Film po romanu Thomasa P. Cullinana iz leta 1966 smo s slovenskim naslovom Slepilo že videli na začetku sedemdesetih let, tokrat gre torej za remake, v katerem namesto Clinta Eastwooda igra Colin Farrell.

Zgodba opisuje odnose med učenkami podeželske dekliške šole in ranjenim vojakom, ki mu varovanke med ameriško državljansko vojno nudijo zatočišče. Igrajo Nicole Kidman, Elle Fanning, Kirsten Dunst in Colin Farrell. Film bomo v slovenskih kinih videli že konec junija. Škotinja Lynne Ramsay, znana po odličnem filmu Pogovoriti se morava o Kevinu, je posnela triler You Were Never Really Here (Nikoli nisi bil res tu), Japonka Naomi Kawase pa dramo Hikari (Žarenje).

Brez uspešnic

Čeprav canski festival daje prednost umetniškim avtorskim filmom, vedno v netekmovalni program uvrsti tudi kakšno hollywoodsko uspešnico. Lani je bil to film Stevena Spielberga Veliki dobrodušni velikan, predlanskim pa Pobesneli Max 4: Cesta besa Georgea Millerja. Letos je bilo na primer pričakovati premiere Dunkirka Christopherja Nolana, Iztrebljevalca 2049 v režiji Denisa Villeneuva, Osmega potnika: Zaveze Ridleyja Scotta.

Namesto njih so se odločili za predstavitev dveh epizod tretje sezone kultne serije Twin Peaks Davida Lyncha ter nadaljevanje serije Top of the Lake Jane Campion, doslej edine zmagovalke Cannesa (Klavir). Prvič v zgodovini so vse oči v Cannesu uprte v televizijsko serijo, seveda Twin Peaks, kar kaže, da začenjajo serije vrednotiti enako kot filme. Nenavadno pa je, da bo uradna predstavitev Twin Peaks šele štiri dni po televizijski premieri. Beneški in berlinski festival že nekaj časa predstavljata dela iz produkcije televizijskih hiš ter Netflixa in Amazona.

Belluccijeva in Almodóvar

Slovesno odprtje in zaprtje festivala bo vodila Monica Bellucci, medtem ko je zaščitni obraz festivala njena rojakinja Claudia Cardinale, katere fotografija iz mladosti krasi uradni plakat.

Žiriji predseduje španski režiser Pedro Almodóvar, člani pa so nemška režiserka in producentka Maren Ade, ameriška igralka Jessica Chastain, kitajska igralka Fan Bingbing, francoska igralka Agnès Jaoui, južnokorejski režiser Park Chanwook, ameriški igralec Will Smith, italijanski režiser Paolo Sorrentino in francoski skladatelj Gabriel Yared. Zvezdnica Uma Thurman pa predseduje žiriji sekcije Posebni pogled.