Beneški filmski festival s pečatom ekonomske in družbene krize

Od danes do 7. septembra obljubljajo več kot petdeset premiernih prikazov, za zlatega leva se poteguje dvajset del. Slovenci smo prisotni s prvencem in koprodukcijo.

Objavljeno
28. avgust 2013 17.56
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Znanstvenofantastični 3D-film mehiškega režiserja Alfonsa Cuaróna Gravity (Gravitacija) z Georgeem Clooneyjem in Sandro Bullock v glavnih vlogah bo danes odprl beneško ­Mostro, najstarejši filmski festival na svetu, ki ga prireja ­Beneški bienale.

V uradnem programu Mostre bodo do 7. septembra prikazali filme 33 nacionalnih kinematografij.

Sedemdeseta Mostra je oznamovana na domiseln način, s sodelovanjem sedemdesetih filmarjev iz vsega sveta, ki so se odzvali organizatorjevemu vabilu, naj posnamejo mikrofilme na temo prihodnosti kinematografije, dolge od 60 do 90 sekund, ki jih bodo prikazovali ves čas festivala. Povabili so praviloma tiste avtorje, ki so na festivalu v Benetkah že osvojili kakšno nagrado.

Med njimi je tudi slovenski režiser Jan Cvitkovič, ki je leta 2001 prejel nagrado lev prihodnosti. Med povabljenimi so med drugimi še italijanski režiser Bernardo Bertolucci, Ulrich Seidl iz Avstrije, iranski režiser Abbas Kiarostami, makedonski režiser Milčo Mančevski in Poljak Andrzej Wajda.

V različnih festivalskih programih bodo predstavili svoja dela uveljavljeni filmarji in debitanti, poleg celovečercev bodo tudi projekcije žanrskih filmov, kratkih filmov in dokumentarcev, od katerih sta dva prvič v zgodovini uvrščena v tekmovalno konkurenco ­festivala.

Huda konkurenca

Trilerja Gravity, v katerem Sandra Bullock in George Clooney igrata astronavta na rutinski misiji, ki sta po uničenju vesoljskega plovila odrezana od sveta, ni v tekmovalnem programu. V tem programu bodo prikazali dvajset filmov režiserjev, ki so se že izkazali na prejšnjih ­festivalih.

Za glavno nagrado, zlatega leva, se poteguje pet ameriških filmov, med njimi Child of God (Božji otrok) Jamesa Franca, Joe Davida Gordona Greena, Night Moves (Nočni gibi) Kelly Reichardt in Parkland Petra Landesmana. S seboj so pripeljali vrsto hollywoodskih zvezdnikov, med njimi Scarlett Johansson, Nicholasa Cagea, Dakoto Fanning in Billyja Boba Thorntona.

Tudi Britanci imajo svoje adute, med njimi Philomeno Stephena Frearsa z Judi Dench in Stevom Cooganom v glavnih vlogah. V igri sta še Zero Theorem (Ničelni teorem) s Christophom Waltzem, Mattom Damonom in Tildo Swinton režiserja Terryja Gilliama in Under the Skin (Pod kožo) Jonathana Glazerja.

Italijani tekmujejo s tremi filmi. To so dokumentarec Sacro GRA (Sveta GRA) Gianfranca Rosija, L'intrepido (Neustrašno) Giannija Amelia in Via Castellana Bandiera (Ulica kastelanske zastave), koprodukcija s Švico in Francijo režiserke Emme Dante. Zastopane so še grška, izraelska, alžirska, avstralska, francoska in tajvanska kinematografija, v konkurenci je tudi animirani film Kaze Tachinu (Veter se dviga) slavnega japonskega avtorja Hajaoja Mijazakija.

Zunaj konkurence bodo prikazali sedemnajst filmov, tudi novi film lanskega zmagovalca beneškega festivala, Južnokorejca Kim Ki-duka Moebius, sodobni film noir The Canyons (Kanjoni) Paula Schraderja z Lindsay Lohan, Jamesom Deenom in Gusom Van Santom, Che strano chiamarsi Federico – Scola racconta Fellini (Kako čudno je imenovati se Federico) režiserja Ettoreja Scole ob dvajseti obletnici smrti velikega Federica Fellinija, Med dokumentarci kaže omeniti Amstrong Lie Alexa Gibneyja.

Slovensko zastopstvo

Skupaj bo v vseh sekcijah premierno prikazanih več kot petdeset filmov, od tega dvajset v angleščini. Slovenijo bo na festivalu zastopal Rok Biček s prvencem Razredni sovražnik – intenzivno dramo, ki se dotakne občutljivih tem, kot sta vzgoja in odraščanje v kompleksnem šolskem okolju.

V glavnih vlogah v filmu nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev, v stranskih vlogah pa še Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc in Robert Prebil. Scenarij za film, ki bo prikazan v programu Mednarodnega tedna kritike, so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Biček in Janez Lapajne.

V tem programu bo prikazana tudi slovenska manjšinska koprodukcija Zoran, il mio nipote scemo (Zoran, moj nečak idiot) v režiji Mattea Oleotta. V glavnih vlogah ob italijanskem igralcu Giuseppeju Battistonu nastopajo slovenski igralci Rok Prašnikar v vlogi Zorana, Marjuta Slamič, Peter Musevski in Jan Cvitkovič.

Zlatega leva za najboljši film, srebrnega leva za režijo, posebno nagrado, nagradi za najboljša igralca in igralko ter nagrado za najboljši scenarij bo podelila mednarodna žirija, katere predsednik je italijanski režiser Bernardo Bertolucci.

Posebno nagrado Persol bo letos prejel poljski režiser Andrzej Wajda, po slovesni podelitvi pa bodo prikazali njegovo novo delo Walensa, človek upanja. To je biografski film, ki poskuša skozi zasebno, intimno plat velikega voditelja sindikata Solidarnost prodreti v fenomen njegove neverjetne preobrazbe iz preprostega delavca v karizmatičnega vodjo.

Friedkinu nagrada za življenjsko delo

Nagrado za življenjsko delo bodo podelili ameriškemu režiserju Williamu Friedkinu, ki mu je leta 1973 prinesel svetovno slavo film Izganjalec hudiča. Nagrajen bo za pomembno vlogo, ki jo je imel pri temeljiti prenovi ameriške kinematografije. V sklopu festivala bodo med drugim prikazali restavrirano različico Friedkinovega filma Sorcerer (Čarovnik), ki ga je sam označil za najbolj oseben film v svoji karieri.

Vodja festivala Alberto Barbera pravi, da je zdajšnja ekonomska in družbena kriza glavna značilnost filmov letošnje Mostre.