Burgerjev Ivan na ogled tudi na kitajskih velikih platnih

Dogovor je bil sklenjen na letošnjem Berlinalu na evropski filmski tržnici.

Objavljeno
20. februar 2018 15.05
V. U., STA
V. U., STA

Film Ivan režiserja Janeza Burgerja bo letos v kinih in na televiziji na ogled tudi na Kitajskem. Dogovor je bil sklenjen na letošnjem Berlinalu na evropski filmski tržnici, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Film prodira tudi na srbski trg, od četrtka pa prihaja v distribucijo na Hrvaškem.

Po mednarodni premieri na filmskem festivalu Black Nights v Talinu konec lanskega leta bo film pomladi predstavljen v tekmovalnih programih mednarodnih evropskih filmskih festivalov, kot sta filmski festival v Sofiji in Let's CEE na Dunaju.

Doma kar šest vesen

Film je žirija 20. Festivala slovenskega filma nagradila s šestimi vesnami, med drugim za najboljši celovečerni igrani film in najboljšo glavno žensko vlogo. Maruša Majer je bila prav z vlogo Mare na lanskem Berlinalu uvrščena med deset izjemnih evropskih mladih igralcev.

Poleg Maruše Majer v filmu igrajo še Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski.

Zgodba filma pripoveduje o mladem dekletu, ujetim v nasilno korupcijsko afero, ki je prisiljeno v nemogočo odločitev med moškim, ki ga obsesivno ljubi, in svojim novorojenčkom.

Producent filma je produkcijska hiša Staragara in Miha Černec. Direktor fotografije je letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Marko Brdar. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS, Hrvaškega avdiovizualnega centra in Eurimages.