Častna nagrada Evropske filmske akademije Almodóvarju

Akademija, ki ga je v preteklosti nagradila že kot najboljšega mladega režiserja, mu bo nagrado izročila 7. decembra na slovesnosti v Berlinu.

Objavljeno
17. september 2013 13.43
reut*Pedro Almodovar
V. U, STA
V. U, STA

Španski režiser Pedro Almodóvar bo prejel častno nagrado Evropske filmske akademije za svoj prispevek k svetovni kinematografiji.

V obrazložitvi nagrade so na akademiji zapisali, da njegovi filmi igrajo pomembno vlogo pri sooblikovanju ne zgolj španske, ampak celotne evropske kinematografije.

Almodóvar sicer velja za najbolj plodovitega španskega filmskega ustvarjalca in slovi po melodramah, v katerih preizprašuje pojem identitete in različnih duševnih stanj.

Mednarodno pozornost je zbudil s filmom Ženske na robu živčnega zloma iz leta 1988. Prav ta mu je prinesel tudi nagrado Evropske filmske akademije za najboljšega mladega režiserja. Leta 2003 si je s scenarijem za film Govori z njo prislužil še oskarja za najboljši izvirni scenarij ter bafto za najboljši tujejezični film.

Zahvaljujoč vlogam v Almodovarjevih filmih sta si uspešno igralsko kariero v Hollywoodu zgradila tudi igralca Penelope Cruz in Antonio Banderas.

Almodovarju bodo častno nagrado Evropske filmske akademije izročili 7. decembra na slovesnosti v Berlinu.