Častna nagrada Evropske filmske akademije Steveu McQueenu

Režiser filmov Lakota, Sramota in 12 let suženj bo prejel nagrado »evropski dosežek v svetovni kinematografiji«.

Objavljeno
29. september 2014 15.33
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Evropska filmska akademija (EFA) je za izjemen prispevek k filmu častno nagrado »evropski dosežek v svetovni kinematografiji« namenila britanskemu režiserju Steveu McQueenu. Njegov zadnji celovečerec 12 let suženj so prikazovali v kinematografih v 48 državah, prejel je tudi oskarja za najboljši film.

McQueen je kariero začel s kratkimi filmi, skoraj vedno nemimi in v črno-beli tehniki. Med njimi EFA v utemeljitvi nagrade izpostavlja kratke filme Bear (1993), ki prikazuje kratko, a nenavadno srečanje dveh golih moških, Deadpan (1997), kjer je videti moškega, ki mirno stoji, medtem ko se zid stavbe poruši mimo njega, in Drumroll (1998), za snemanje katerega je McQueen kamere pritrdil na sod in tega nato zakotalil po ulicah Manhattna.

Leta 2008 je McQueen pozornost javnosti pritegnil z igranim celovečernim prvencem Lakota, v katerem je zaigral Michael Fassbender. Film se osredotoča na življenje mož v zaporu Maze: paznika Raymonda Lohana, mladega in prestrašenega novega zapornika Daveyja Gillena, njegovega zaporniškega sostanovalca Garyja Campbella in Bobbyja Sandsa – enega od obsojenih članov Ire in vodjo zapornikov oddelka H. Film je pobral nagradi zlata kamera in FIPRESCI v Cannesu in nato še 40 nagrad po vsem svetu, med njimi bafto in nagrado EFA za evropsko odkritje leta.

Njegov drugi celovečerni igrani film Sramota, v katerem je v glavni vlogi ponovno zaigral Fassbender, prinaša »izjemno in brezčasno raziskavo narave potrebe, kako živimo naša življenja in kako nas izkušnje oblikujejo«, so zapisali na EFA. Tudi ta film je prejel okoli 40 nagrad, med njimi nagrado FIPRESCI na festivalu v Benetkah leta 2011.

Njegov tretji celovečerni film 12 let suženj se lahko pohvali z izjemno festivalsko potjo in več kot 200 nagradami.

Zgodba o svobodnem temnopoltem Američanu, ki ga za 12 let ponovno zasužnjijo, je osvojila oskarja tudi za priredbo scenarija (John Ridley) ter stransko žensko vlogo (Lupita Nyong'o). Film temelji na avtobiografiji Solomona Northupa iz leta 1853, na letošnji podelitvi oskarjev pa se je vpisal v zgodovino kot prvi najboljši film, ki ga je posnel temnopolti režiser.