Častni gost letošnjega Grossmanna bo »oče« živih mrtvecev George A. Romero

13. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo v znamenju najvplivnejšega režiserja grozljivk.

Objavljeno
20. april 2017 19.02
M. B.
M. B.
Med 11. in 15. julijem bo v Ljutomeru potekala jubilejna 13. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, na kateri bo osrednji gost najvplivnejši režiser grozljivih filmov George A. Romero. Režiser se je proslavil že s prvencem iz leta 1968 Noč živih mrtvecev.

Noč živih mrtvecev je povzročila revolucijo v žanrskem filmu in velja za najpomembnejšo grozljivko vseh časov. S tem filmom je žanr nepovratno vstopil v moderno dobo in za sabo pustil vse stare grozljivke, ki so odtlej postale staromodne, nenevarne in celo naivne, so zapisali organizatorji festivala.

George A. Romero. Foto: Reuters

Enega najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov v zgodovini kinematografije je Ameriška kongresna knjižnica označila za »kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembnega«.

Z nadaljevanjema Zora živih mrtvecev (1978) in Dan živih mrtvecev (1985) tvori eno najvplivnejših filmskih trilogij.

Noč živih mrtvecev je bila lani digitalno restavrirana. Po vrsti posebnih projekcij na festivalih, kot sta Berlinale in v Benetkah, ki pa se jih Romero ni udeležil, bo v Ljutomeru projekcija na sporedu v prisotnosti avtorja, poroča STA. Na festivalu se mu bodo poklonili tudi z retrospektivo, Romero pa bo sodeloval še na posebnem javnem pogovoru.

V Ljutomeru so nastali prvi metri slovenskega filma izpod roke dr. Karola Grossmanna. Foto: Dokumentacija Dela