Če človeštvo propade, Slovenija ostane

Slovenija v filmu: Nagrajeni poljski režiser pri nas končal snemanje filma.

Objavljeno
28. september 2013 22.54
Bovec, Konjika gora - Jemiolka, glavna enska vloga.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Konjiška gora, Bovec – V sredo je poljsko-slovenska filmska ekipa na Konjiški gori po mesecu dni končala snemanje filma Walser. Pred tem so snemali na lokacijah v Bovcu. Ker so prizori posneti le na prostem, bo tako Slovenija ostala ovekovečena v igranem filmu o svetu, ki ga čaka človeško izumrtje, če se navade ljudi in odnosi ne bodo spremenili.

Film govori o skupnosti genialnih posameznikov, ki sonaravno žive v gozdu. Preostalo človeštvo je epidemija oropala rojevanja potomcev, gozdne skupnosti pa ne. Vanjo prispe Walser in začne se zaplet, saj gozdno pleme ne razume, zakaj bi morali biti upanje vsega človeštva.

Film, v celoti posnet v slovenskih gozdovih in ob reki Soči, ustvarjajo mednarodno uveljavljena filmska imena. Režiser je Zbigniew Libera, direktor fotografije Adam Sikora, v naslovni vlogi nastopa Krzystof Stroinski, številne vloge pa so zaupali naturščikom, večinoma dejansko živečim v nevsakdanjih skupnostih na Poljskem. Tako glavno žensko vlogo igra ženska z imenom Jemiolka, ki sicer prebiva v zapuščenem železniškem vagonu.

Scenarij za film je prejel prvo nagrado nacionalnega razpisa Poljskega filmskega inštituta, ustvarjalci pa imajo že zdaj velike ambicije, saj ga želijo na največjih filmskih festivalih.

Pri filmu so sodelovali tudi nekateri slovenski ustvarjalci, med njimi terenska producentka Hana Vodeb pa Matija Plevnik, Urša Grahovec in drugi. »Trudili smo se, da bi film, ki je v celoti posnet v Sloveniji, postal poljsko-slovenska koprodukcija, vendar smo na finančni posluh naleteli le v nekaterih podjetjih, ne pa tudi v pristojnih državnih ustanovah,« pravi Hana Vodeb. Pri slovenskih partnerjih poljski filmarji sicer še vedno iščejo podporo, saj potrebujejo denar še za postprodukcijo. Walser, kot je delovni naslov filma, bo predvidoma končan avgusta 2014.

Za Poljaki bodo v okolici Slovenskih Konjic ostale gozdne hišice, ki so jih zgradili za scenografijo, saj TIC Slovenske Konjice in Lovska družina Štepih v tem vidi priložnost za turistično prepoznavnost območja. Vsekakor pa bo poljski znanstveno-fantastični film v svet ponesel naravne lepote Slovenije v Bovcu, na Konjiški gori in v okolici Zreč.

Vodebova pa je povedala še anekdoto s snemanja: »Ker smo snemali zgodbo o preprostem človeškem plemenu v gozdu, se je med gozdarji in lovci začelo govoriti, da snemamo film za odrasle.«